Ainur Maryam

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

2010 ke 2011 = Azam baru

Lagi beberapa jam..kita akan berada dalam tahun 2011 ( itu pun klau panjang umur).. So 2010 akan meninggalkan kita dengan pelbagai kenangan sedih dan gembira, kecermerlangan dan kegagalan, kesenangan dan kepayahan dalam hidup kita.. Apakah pencapaian yang aku dapat pada tahun 2010????

Cuba mengira dan mencari kejayaan itu.... dalam segala bidang yang aku ceburi.. bidang kerjaya, menjadi anak, ibu dan isteri.. aku pun tak pasti ... argh!!!! Malas fikir ,banyak plak nak kene tulis nanti......Bukankah 2010 dan 2011 hanyalah perubahan nombor yang menberi kita jarak masa awal dan akhir.. klau tak tercapai impian kita dalam jarak masa setahun tu.. kita boleh cuba lagi pada jarak masa barukan??? Yang penting kita sentiasa cuba untuk menjadi yang terbaik dari sehari ke sehari..

Apa yang pasti 2010 akan tetap pergi.. hari sabtu tetap akan bertarikh 1 jan 2011... Azam baru ..simpan dalam hati..kerna dalam masa 24jam ni.. manalah tau tiba tiba azam tu akan berubah ubah plak.. Tapi .. yang mungkin takkan berubah ialah , aku nak khatam quran lagi untuk tahun depan.. menjadi lebih baik dari semalam setiap hari.. Bukankah itu yang lebih afdhal??? Esok kita sambung lagi.. mengantuk ..zzzz

Wednesday, December 29, 2010

Cuti , cuti.. interview

Semua raya Malaysia pasti gembira sebab esok a.k.a 31.12.2010 Malaysia diistiharkan cuti sempena kemenangan piala Suzuki.. Dapatlah rehat 3 hari.. nak gembira pun cam tak best.. sebab suami aku bukan nye boleh cuti .. dia tetap berada dalam hutan di sempadan.., lainlah klau dia pun dapat balik penang. Yang aku tahu 5 januari ni baru dia bleh balik..itupun klau heli dapat masuk ambik diaorang dalam hutan tu.

Apa apapun tahniah buat pasukan Malaysia atas kejayaan memberi piala suzuki pada peminat peminat bola dan Cuti sehari pada rakyat Malaysia. Aku sebenarnya boring plak memikirkan nak buat apa time cuti ni..Biasanya aku akan settlekan kerja kerja rumah awal pagi, then layan ainur tgk tv, bercakap dan membaca buku buku dia, layan internet jap,pastu baca buku or majalah yang berlambak kat rumah tu. Klau nak pegi window shopping pun, dah tak berapa larat, lebih lebih lagi kene bawa ainur.. lagilah tak larat. kene tunggu nazli balik baru bleh lakukan aktiviti tu. Nak balik kampung kat bagan serai .. malasnye rasa nak drive ke sana bila memikirkan ainur tak suka duduk dalam kete...dia lebih suka berdiri dalam car seat ...so , not a good idealah..

Apa yang patut aku lakukan hujung minggu ni..ermm... malam nilah aku buat list... tapi rasanya nak siapkan barang baby.. then nak susun balik store kat rumah.. aku nak kemas barang barang yang tak berapa nak guna dalam kotak.. so klau kene pindah umah baru nanti..tak lah kelam kabut sangat nazli.. iyalah..dengar khabar bulan 3 ni masuk rumah baru, aku plak dah tunggu masa nak bersalin time tu..so siapkan awal awal supaya senang sikit nak angkut barang.. klau tak jadi pindah pun tak pe..at least umah tak nampak semak sangat ngan barang 2 yang tak tersusun.

Oh ye.. aku nak cite pasal interview aku semalam.. nampak cam ada peluang tapi bila COO tu tanya aku ada tendency tak untuk berpindah cause suami kan army.. itulah yang buat aku jadi serba salah nak kerja kat sini.. terus terang aku cakap risiko untuk berpindah tu memang ada.. cuma aku tak pasti bila.. so aku try juga minta PDCC ni cause aku nak mengembangkan kerjaya aku.. lepastu depa tanya lagi Aku nak jadi registered QS ke taK?.. Of course aku nak.. aim aku hingga umur 35 tahun.. masalahnya PDCC tak ada registered QS sebagai supervisor.. pelik betul company ni.. nama company besar.. multidisciplinary company.. tapi registered QS tak de.. oklah.., itu tak jadimasalah.. aku bleh minta en zainal jadi supervisor aku nanti.. terpaksalah aku buat kerja lebih untuk benda ni.

Ini baru interview pertama.. klau ada rezeki dapatlah pi interview ke-2.. interview pertama ni lebih pada sesi perkenalan antara aku ngan pengalaman kerja di tempat lama.. nasib baik dia orang tak tanya banyak sebab masa dah pun suntuk. dari pukul 2.45ptg aku datang .. pukul 5.15p.m baru dipanggil.. Qs ada 6 orang, eng ada 3 orang dan 3 orang lagi planner. Penat menunggu. Klau tau, baik aku datang pukul 4p.m.

Perasaan lepas interview??? Aku serba salah plak.. dah lah apply PDCC tanpa pengetahuaan suami aku, then pergi interview tanpa dapat restu dia, macam mana bagi tau..line phone tak de, klau dapat PDCC, dia plak kene posting KL atau mana manalah, tak ke aku kene tinggal kat penang jap dengan 2 orang anak kecik. Klau tak dapat.. tak jadi masalah yang memeningkan kepala aku , cause blehlah buat plan lain. Klau dapat.. kene plan gak ngan dia sampai bila aku nak kerja situ, klau dia posting 2 div.. senang nye hati aku.. ;) Kene fikir - kene fikir ni.. sesungguhnya.. aku berserah padamu ya Allah untuk memberi aku keputusan dan tempat yang terbaik bagi kami suami isteri..

Tuesday, December 21, 2010

PDCC Calling for interview.

Semalam aku dapat panggilan dari PDCC . PAnggilan untuk pre-interview session pada 29 disember ni.. Aku memang gembira dapat interview tapi dalam masa sama aku takut dia orang terkejut plak bila tgk aku yang tgh sarat mengandung .. mesti kene pikir 2 kali... dari email yang aku dapat. dia orang shortlisted 5 orang je.. aku , 3 budak perempuan lain ngan ofis mate aku. TAk tahulah berapa QS yang PDCC nak ambik. Mungkin sorang je kot..klau tgk pada senarai pendek nilah..

Walaupun pengalaman aku 4 tahun lebih ni buat aku yakin yang aku layak untuk jawatan tu, tapi kadang kadang aku takut juga tak seperti yang dia orang harapkan.. Aku sendiri tak dapat nak ukur pengalaman aku dengan mana mana QS kat sini, cause aku the only degree QS yang ada dalam ofis ni.. mungkin kene bandingkan dengan en faizul, cause dia ada banyak pengalaman bertukar tukar tempat kerja dan hampir 6 tahun lebih jadi QS. Adoi... pening nye kepala memikir apa yang akan di tanya dalam interview nanti... sebab dah 4 tahun lebih tak attend any interview.

SEbenarnya.. aku serba salah juga... klau dapat kerja ni... then my husband plak kene posting... cam na aku nak buat..PDCC ni hanya ada kat penang... PDC consultant anak syarikat Penang Development Corporation. Sebuah badan berkanun.. tempat kerja sangatlah ok... dan yang paling penting dekat ngan rumah.. lima minit je dari rumah aku... parking kete pun free.. tak payah aku bayar cam skang.Itu klau dapat.. klau tak dapat.. aku ok je kot.. cause yang paling utama sekarang adalah ..di mana nazli akan ditempatkan tahun hadapan??...KL ?Perak? Sg Petani? Johor atau mana mana aje, yang paling dekat sekali.. 2DIV.. sebelah kem je... Klau dapat 2 DIV ni je.. aku tak kisah sangat.. tak perlulah aku susah susah nak kemas barang untuk pindah, nak fikir pengasuh anak, cuma fikirkan keje je.. then bleh aku sambung je belajar kat usm ni... semu mudah.

Apa apa pun.. aku berserah jelah pada Allah.. kerna hanya Dia yang tahu apa yang terbaik buat aku.. now.. just preparing for the interview.

Thursday, December 16, 2010

CPD Course

Akhirnya dapat juga aku settlekan kursus CPD satu hari tu.. dapatlah aku renew membership dgn 4CPD point.. ada hutang 1CPD point tahun depan.. lepas ni aku akn cari course CPD yang free satu malaysia ni.. so tak perlu aku nak kuar duit beratus ratus then nak kene buat claim.. nak tunggu claim ni, tau tau jelah.. leceh.. klau aku tak claim rugi.. ofis aku ni semua nak kene dahulukan.. bila nak bayar, tak tahulah...

Aku dah lama tak masuk mana mana kelas.. or talk..last sekali kat uia.. Tajuk talk ni adalah berkenaan contract .. course ni lebih kepada abitration couse or law.. Speaker dia Sr Lim Chong Fong.Di kalau peminat contract management,memang dia ni agak terkenallah. Tapi aku tak bleh nak catch up apa dia cakap dari awal, mula mula aku blur je... otak aku jammed, sebab lapar kot, dari kul 6 pagi bangun tak makan apa.. after tea break ok lah sikit... baru nak masuk gear dualah untuk memahami apa itu "assignment and sub con contract"..nasib baik nadia bawa kamusbesta, bleh aku tekan tekan je kamus tu bila tak tau term term yang dia pakai dalam hand out, after lunch ..kira dah bleh masuk gear 4 lah... aku rasa otak aku baru nak bfungsi baliklah.. bila attend seminar ni ,perasaan nak sambung belajar tu membuak buak je.. bilalah aku dapat buat master ni.. tahun depan memang ak blehlah, tahun depan adalah,waktu untuk menstrukturkan balik kerjaya, keawangan dan tempat tinggal kami. So tahun 2012 atau 2013lah kot.. tapi aku becadang nak tambah anak 2013..hehe..klau ada rezeki. Nazli pun nak apply sambung belajar tahun 2013.. so mungkin ni tahun terbaik tuk aku ngan dia sebab kami bleh jadi student sama sama.. bila aku pi belajar dia bleh jaga anak , aku tetap bekerja sambil belajar..dia, bila dapat sambung belajar, dia tak perlu bekerja.. tapi gaji jalan cam biasa siap dapat elaun belajar tu.. ish ish ish.. tak aci betul.. rasa nak masuk askar je..

Semalam adalah hari yang paling tak best dalam hidup aku... dari pukul sembilan aku duduk dalam bas..kul sebelas baru nak kuar KL.. pastu bleh plak bas ni berhenti ambik orang kat ipoh..brek plak rosak kat sini.. kul 5 baru aku sampai penang.. aku baru berangan nak balik awal.. bleh ambik ainur awal and rehat lama sikit kat umah.. Aku memang sangat penat ..sampai ari ni aku rasa penatnya.., mak mentua aku plak tanya bila nak balik kampung ..Tak tahu lah nakbalik ke tak..minggu ni ingat nak rehat rehat kat umah cause dah 3 hari berturut turut aku tak dapat rehat yang cukup.. asyik turn naik LRT-PUTRA ,KL ke bukit jalil..rasa cam nak bersalin awal plak.. kaki dah bengkak..semalam aku plak terjatuh kat RNR simpang pulai.. sebab aku tak nampak lubang kecik depan kedai pau tu.. puas aku balance badan aku.. nasib baik jatuh melutut..tapi lutut aku luka lah plak..

Mungkin balik kamung ari sabtu pagi..ahad pagi aku nak pegi jumpa sepupu aku kat uitm seberang perai ambik barang .. dia pun dah nak balik KL.

Ainr cam ok je kene tinggal 2 hari.. mula mula nampak aku , dia terus terkam.. macam rindu je... pastu dia pegi sambung main badminton kecik dia balik.. aik.. bleh dia buat tak tahu kat aku.. then aku ajak balik.. barulah dia nak aku dukung.. Tahupu , takut kene tinggallagi. Kak nor cakap, setiap petang yang aku tak ambik dia u, lepas mandi dia selalu tunggu depan pintu sambil pakai kasut.. kesiannya anak ibu.. klau ibu larat , memang ibu bawa ainur pegi KL. Lain kalilah ye..time abah ada nanti kita pegi sekali.

Hari ni kerja yang patut aku settlekan ialah V.O dan claim pesaka insan, then kene settlekan renewel fees untuk ISM, and LJBM,pastu kene pegi HSBC, RHB ,CIMB,MAXIS, MAYBANK.. banyaknya tempat aku kene deal... nilah gara gara gaji lambat ( baru ari ninak masuk) n suami pun tak de kat sini... semua aku kene settlekan sorang sorang.. tempat yang paling tak best yang aku kenen pagi.. maxis.. parking kete dia sangat susah pastu kene bayar. tempat lain, oklah.. aku bleh pegi Queensbay tuk buat semua bayaran cause kat sana ada CIMB, HSBC, MAYBANK, and pejabat post untuk renew membership aku. Then aku bleh cuci mata kat jusco pastu jalan jalan cari makan dkat subway ari ni..Pastu baru aku pi RHB..

Oklah ...need to settle all now.. ;)

Monday, December 13, 2010

KESIAN AINUR

Hari ni aku akan ke KL.. sedih nak tinggalkan ainur. Seumur hidup ainur..rasanya tak pernah lagi dia berenggang tempat tido ngan aku..nilah kali pertama . Kawan aku bagi choice kat aku samaada bawa ainur and tinggalkan ngan pengasuh anak dia jap, tapi aku plak ragu ragu nak tinggalkan dia ngan orang yang dia tak biasa. Ainur ni plak bukan nak kat semua orang. Satu lagi dia ni suka sangat pukul orang , aku takut dia buli budak budak kat nursery kawan aku tu. Kat umah pengasuh sini pun dia buli orang..apa lagi kat umah orang tu. aku plak dah sarat, larat ke aku nak angkut barang barang kita orang ngan mengelek ainur ni.. cam tak larat je.

Walaupun pelbagai alasan aku pertimbangakan , aku masih teringin nak bawa dia pegi KL , cuma pagi ni bila aku bangun tido, tgk dia dah start selsema ,erm,.aku comfirm memang tak boleh bawa dia. Klau bawa nanti.. balik mesti dia akan demam teruk..Sorrylah ainur..ainur kene duduk ngan ibu nor 2 malam ye sayang.. Ibu balik nanti, ibu bawakan book banyak2.

Klau tak kerana nak renew membership Lembaga Jurukur bahan ni..ibu rasa memang ibu tak pg KL.


Wednesday, December 1, 2010

Apakah pilihan yang terbaik??

Hari ni aku buka web job street ..banyak giler advert untuk jawatan QS..klau tgk pada pengalaman dan company yang offer keje..semuanya menarik dan menepati criteria pengalaman aku.. tapi aku tak boleh buat keputusan apa apa sekarang.. selain dai keaadaan aku yang sedang sarat mengandung ni.. aku juga kene tunggu suamiku medapat tempat posting yang sahih dahulu..barulah aku bleh nak decide langkah kerjaya aku seterusnya..

Tahu tak.. perasaan aku sekarang cam mana??? terseksa sikit.. aku teringin sangat nak cari keja kat tempat lain..selain dapat meningkatkan pendapatan aku..bleh juga meningkatkan pengalaman dan kematangan dalam kerjaya ni.. Aku rasa, opportunity di luar sana lebih besar dari ofis aku skang.. mungkin dari segi keselesaan, ofis ni kira tak sibuk dan aku boleh bergoyang kaki..tapi aku hanya akan duduk jadi QS cabuk jelah..tak ada peningkatan dan saingan.. boring.

Aku sebenarnya..sayang pakatan ni.. tapi aku perlu fikirkan masa depan aku juga.. ni nak masuk 5 tahun bekerja kat sini..ilmu aku cam tak berkembang sangat.. macam terperap je.. kejap kembang ..kejap membeku..cause tiba tiba aku tak de kerja nak buat untuk 2 minggu.. Kebaikannya..aku dapat buat kerja kerja lain kat rumahlah..

Aku ingat nak minta gov.. tapi en suami macam tak berapa nak kasi.. bagi dia cukuplah dia seorang yang berkerja dgn gov.dia tak nak aku sibuk cam dia..aku pun tak nak sibuk sangat cam certain2 govt servant..cuma bila memikirkan kesusahan untuk postng mengikut suami apabila keja dgn swasta ni , aku rasa govt pilihan terbaik..selain dapat buat loan umah, kete, peribadi yang mudah..boleh cuti sakit dan ikut suami ke luarnegeri 2-3 tahun, bleh sambung belajar..dan cuti bersalin pun 3 bulan..lama tu..,siapa nak bagi..yang ni part paling aku suka. Yang tak best nye... kenaikan pangkat mungkin susah sikit, bonus pun aku tak nampaklah adasangat setakt ni..asyik ihsan RM 500.00 je.. kenaikan gaji pun sikit.. suka buat kursus luar yang kadang kadang cam tak perlu..konon2nya untuk tingkatkan motivasilah..tapi lastlast kerja kat ofis terbengkalai. Aku ada pujuk dia tentang gov ni.. after discuss dalam2 dia allow aku untuk isi borang.. apa lagi, aku isijelah tapi tak mengharap sangat.

Swasta.cepat naik gaji..inisiatif dan kebajikan depend pada company yang kita join.. kerja biasanya banyak.tapi pekeja swasta ni lebih advance dan cekap dari govt ( tak kata semua orang , tapi mostly)..itu jelah kot yang best..yang tak best susah buat loan , cuti sikit,dan susah nak posting. Yang lain aku tak dapat pikirkan. Jadi setiap satu ada pro and cons.

Kesimpulannya, aku kene try minta semua.. apa yang aku dapat ..itulah yang terbaik untuk aku dan keluarga..cause itu semuakan rezeki dari Allah..

So dengan azam dan semangat baru..aku berharap..Allah akan memberi bimngan dan rezeki yang baik pada aku sekeluarga pada tahun hadapan.. moga suamiku di postkan tempat yang terbaik untuk kami sekeluarga..harap2 tempat yang ada post QS.

Monday, November 29, 2010

Perkahwinan dan anak

Kandungan ku dah masuk 6 bulan setengah..lagi 3 bulan aku akan bersalin dan menjadi ibu kepada 2 orang cahaya mata.. sekejap je.. perkahwinan yang terbina selama 2 tahun stengah ni, begitu pantas diserikan dengan 2 cahaya mata walaupun telah 3 kali aku mengandung.. leh di katakan setiap tahun aku pregnant.. Syukur pada mu Ya Allah kerana engkau tidak memberi ujian dalam mendapatkan zuriat pada ku.. Alhamdullilah kerana memudahkan aku dan suami ku dalam urusan ini..

kehidupan ku yang bercampur gaul dengan pelbagai lapisan masyarakat di kem dan luar kem telah membuatkan aku sedar isu zuriat adalah isu yang paling sensitif dan utama bagi mereka yang telah berkahwin.. mana ada pasangan yang tak nak anak.. selain anak kucing, tekak dan mata..anak dari campuran kimia suami isterilah yang paling behaga dan berniai... perasaan memperolehi zuriat sendiri memang tak dapat di gambarkan... aku rasa setiap orang pun begitu kan.

Ada jiran jiran aku yang berkali kali mencuba dgn pelbagai cara tetapi masih belum ada rezeki hingga kini, ada yang dapat anak lambat ,tapi alhamdullilah Allah mudahkannya dapat mengandung lagi.. ada yang tak dapat langsung, tapi Allah bukakan hati untuk memelihara bayi orang lain yang memerlukan perhatian.. ada yang dapat sekali..tapi sukar unuk kali kedua pula..macam macam ujian dan hikmah yang Allah berikan pada pasangan yang bekahwin untuk kita renungi dan muhasabah diri agar kita sentiasa bersyukur dgn apa yang ada.

Oleh itu aku pun tak faham klau ada manusia manusia diluar sana yang merancang membabi buta tak nak anak lagi sebab bz or duit tak cukup..tak tahu ke mereka bahawa anak itu punca rezeki dan keberkatan dalam hidup..harta dunia dan akhirat yang tak kan hilang walaupun mereka amanah yang berat untuk kita. Aku tak kata orang yang dah ada anak.. tap mereka yang baru kahwin ni.. aku rasa mereka ni orang yang sombong pada Allah bila cakap cam tu.. Fitrah manusia yang berpasangan 90% akan mendapat anak bila bersama. Kecuali mandul..klau sehat 2-2..cepat atau lambat lekat juga.

Satu lagi yang aku tak faham ialah manusia yang buang anak ni.. yang ni memang patut mati di sula kot.. klau tak nak, letaklah budak tu kat tempat yangg selamat dan dilindungi ..ni tak main bunag je baby tu merata rata.. siap tanam kan lagi..ish ish ish..jahiliahnyelah.. dah lah dosa besar , buat lagi satu dosa besar= 2dosa besar (zina dan membunuh)...last2 hidup tak berkat.. ada yang jadi gila.. anak tu insyaAllah ke syurga.. ibunya ..Allahhuallam..hanya Allahje yang tau.. takut aku nak sebut..sebab aku takut seksaan alam barzakh dan neraka. moga aku akan sentiasa mengigati 2 perkara ni dalam hidup aku.

Pil perancang.. aku tak berani nak kata benda ni boleh atau tak dalam merancang keluarga.. ada yang kata bleh,..ada yang kata haram.entahlah..klau kaedah azal seperti yang dianjurkan islam bleh.. kaedah lain ..bleh tetapi niat kene betul..hanya untuk kesihatan ibu dan anak aje.. tapi keutamaannya mestilah kes kesihatan ibu..itulah yang di perkatan ustaz dan majalah majalah agama yang aku baca.. klau kita takut masalah keawangan samalah kita kata Allah bukan pemberi rezeki.. sedangkan Allah pernah berfirman bahawa setiap anak itu rezeki..jadi niat tak menghalalkan cara.. Klau kita rasa tak nak menzalimi keperluan keluarga dengan keluarga yang besar eloklah kita bincangkan hal ni dgn orang yang lebih ariff supaya niat kita tak tersasar dari landasan agama..

Cabaran pertama

Last weekend aku try pakaikan ainur CD sepenuh masa.. saje nak biasakan dia dgn benda alah ni. mula mula dia memang tak selesa, asyik nak suruh bukak je.. tapi kita orang pujuk dia pakai.. tangan dia ayik nak tarik velcro CD.. so aku pakaikan dia romper supaya susah sikit dia nak bukak benda ni.

Sepanjang pemakaian CD selama 4 hari ni , ada 3 kali dia berak.. itulah yang paling aku khuatirkan selama ni.. kalau setakat kencing je, bleh aku basuh dan bilas je.. tak jadi masalah sangat..tapi bila bab poo poo ni.. aku mengelabah juga for the first time.. tapi nak buat cam na, tak kan nak geli ngan taik anak sendirikan.. klau poo poo dia yang terlekat kat nappy liner tu aku bleh buang and flush je dalam jamban.. yang lekat kay CD aku kenen pancutkan air kuat kuat kat CD tu.. alahamdullilah senang je nak hilangkan baki baki poo poo ainur.. pastu aku cuci ngan sabun lunatot.. sental sikit sikit..then bilas 2-3 kali pastu aku rendamkan dalam air bersih 1-2 jam.. pastu aku bilas lagi sampai yakin tak de bau dan kesan sabun.. lastly aku spin ..jemur kat bawah cahaya matahari untuk hilangkan kesan kuning yng tinggal sikit sikit tu.. klau cuaca baik..panas ok dan berangin, kejap je CD ni kering. Kira lepas ni aku taklah susah hati lagi klau ainur berak.... sebab dah tau nak uruskan taik taik tu.

Stakat ni untuk hujung minggu ( 2hari), aku rasa dalam 12-13 pampers aku dapat jimatkan.. wow kira banyak tu.. dekat RM 6-7 gak aku jimat. Skang ni aku cuba praktikan pemakaian CD di malam hari. masalah malam ni.. aku pakai single inserter je, klau double ainur tak selesa cause inserter autumz agak bulky. Bila pakai single insert, ainur mudah bocor.. at least pukul 3 pagi kenen tukar CD.. itupun kalau aku rajin.. Tapi setakat ni dah 2 malam bocor sikit. Aku rasa nak try lunatot punya inserter ..yang jenis hemp and microfiber yang dijahit sekali. Aku tgk jenis ni nampak nipis sikit.. mungkin ainur boleh pakai. Tapi inserter ni mahal sikitlah RM 27 tak silap aku.. klau nak jimat beli 1CD lunatot yang sekali ngan 2 inserter ( 1 microfiber, 1 double inserter) baru RM 60.00. Yang ni bleh jimat RM 15.00 dan dapat 1 CD.

Selama beberapa hari bersama CD ni , aku rasa benda ni taklah membebankan aku sangat.. time mandia ku bleh basuh CD...lebih lebih lagi aku ni jenis 2-3 pagi suka terbangun malam.. so time nilah aku bleh basuh CD-CD ainur yang aku kumpulkan seharian.. masalah ayang aku hadapi sekarang ialah..aku tak cukup CD.. memang kene tambah at least lagi 5.. pasni..misi utama aku ialah menambah CD untuk kakak Ainur.. Untuk adik aku rasa nak try buat prefold diapers je seperti yang diasarankan dalam clothdiapermalaysia... Actually CD prefold lagi mahal dan susah nak cari kat malaysia.. tapi klau kita kreative... benda ni sama je cam convensional diapers... cuma beli dia punya cover plastik je. Insya Allah..yang ni aku kene cuba dulu..klau larat aku akan teruskan sepanjang berpantang nanti..klau tak campur campurlah dgn pampers ye adik.

Wednesday, November 24, 2010

DIY barang baby

Aku jumpa satu site yang sangat menarik terutama untuk berjimat cermat dalam penyediaan barang baby... ni site yang patut semua ibu lawati... sebagai panduan penyedian barang baby yang berkualiti dan kita pun puas hati..Please check this site : www.make-your-own-baby-stuff.com

Ainur's 1st CD

Autumz CD

Akhirnya..aku belikan ainur CD jenama autumz.. aku rasa CD ni masih baru di pasaran.. tapi senang nak cari di kedai kedai baby berbanding jenama lain...selain dari autumz, jenama Bumgenius dan lunatot pun mudah nak dapat kat kedai..klau nak cari jenama coolababy,haute or babyland kene melalui online.


Actually aku tak sengaja terbeli jenama ni... aku ingat nak survey satu dulu, so aku beli satu kat peekaboo penang.dekat sikit ngan umah ..aku plak agak cerewet ngan apa yang aku beli, terutama barang baby.. seboleh-bolehnya aku nak tgk, rasa dan check kualitinya dulu..klau ok..baru aku beli..actually aku berkenan dgn brand lunatot tapi mahal sangat..nak beli2 inserter untuk button CD dah RM60.00...yang ni kene beli lain kali ... budget tgh tight skang sebab aku bercadang nak borong baju baby kat sunshine sebelum baby fair habis minggu lepas.


So, after suvey kat kedai tu ...aku pun kira ok je lah dgn brand autumz ni...nampak cam bumgenius..cuma agak bulky sikit sebab micofiber ia agak besar.mungkin dia masukan 2 Microfiber dalam pocket tu...then hari sabtu aku pegi Babyoneworld kat taman permata, Kl...autumz tgh sale 20% ..jadi RM32.00 je untuk velcro..so aku borong lagi 4..total kat umah 5..cukup kot, untuk permulaan..


Lepas aku habis prewash 3 kali..seperti yang disarankan oleh pakar pakar CD, aku pun try pakaikan kat ainur malam tadi..dgn 2 inserter, Dia masih saiz M. Nampak punggung ainur gemuk plak..jalan terkedek-kedek ngan CD tu..comel.. aku beli yang jenis velcro..kononya senaglah sikit keja, tak perlu berbutton.. tapi sikecik ni nampak cam tak selesa je..mula mula ok..jalan jalan jap..pastu startpegang pegang CD dia, asyik minta aku bukak CD tu..Aku buat dek je..pastu dia bukakkan sendiri.. ni yang aku terfikir..kan baik klau aku beli yang button..mesti dia tak reti bukak. Tak pe tak pe..this only ur 1st trial..hujung minggu ni aku nak ajar dia pakai Cd sepanjang hari plak..kita tgk cam na.. nanti bulan depan, ibu nak beli yang button plak..mungkin jenama coolababy, 5 Cd untuk RM 120 free postfee..kira murahlah juga.. lagipun Kak elly kata coolababy ok..dia pun pakai brand tu..siap ada 30 set lagi. Tak sabarnya nak tunggu yang coolababy plak.

Sunday, November 21, 2010

Kenangan bersama Allahyarhammah Cik Wok

Al- Fatihah Buat Arwah Cik Wok
(1944 -2010 )
********
19 nov 2010
Pada pukul 10.45 abah telephone aku.. kata cik wok dah tiada .. tersentap sekejap..macam tak percaya je.. apalagi menangislah aku kat ofis..nasib baik aku duduk tingkat atas sorang sorang so tak de sape yang tgk.. aku terfikir nak turun tau tak KL ni... dalam keaadan berbadan 2..dengan anak yang masih kecil dan aktif ..aku jadi ragu ragu.. hantar msg pada suami aku kata cik wok meninggal dan aku nak pegi Kl walaupun masih tak yakin. Alhamdulliah suami aku pun nak pegi sekali.. so dia minta aku turun di ipoh naik bas, pastu kami pergi dengan kete pinjam kawan kursusnya ke kl. So dari penag pukul 2 ptg ters ke ipoh ..sampai pukul 5 ptg..terus ke KLjam 8 bausampai.. Hujan sangat lebat sepanjang jalan ke K... umpama menangis atas pemergian arwah.
Pukul 7.00mlam aku call abah , tanya kat mana... masih di hosptal.. berita baik...cik wok masih hidupada nadi lemah dan sekaang dalamkeaadan nazak... 8.25 malam abah call,cik wok sah meninggal dunia.. Lagi 15 minit aku nak sampai ke hospital.. aku tak sempat juga sampai sebelum ajal menjemputnya. Seolah olah cik wok menunggu kehadiran kami semua.
Cik wok di kebuian di tanah pekuburan islam pada pukul 11 pagi di Tanah Perkuburan Titiwangsa yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Alhamdullilahsemua sedara mara yang rapat sempat hadir melihat awah untuk kali terakhir..mau dari penangdan singapore.
******************
Cik Wok adalah kakak abah yang ke tiga.
Dalam keluarga abah, cik woklah tempat rujukan adik-beradik dan sanak saudara.
Pada tanggal 19 hb Nov 2010, kami kehilangan cik wok..
Semua orang sedih..
Adik beradik abah hanya tinggal 3 orang saje,lepas mak long, mak ngah dan cik wok meninggal.
sekarang hanya cik non,abah dan cik ani tempat kami menumpang kasih..
Aku guna perkataan kami,merujuk pada para sepupu2 aku yang sangat ramai dan kami semua sangat rapat seperti adik beradik walaupun jumlah kami dalam 40 orang..belum masuk suami isteri masing masing dan anak anak2 termasuk cucu kami..sya sya.
Stiap kali raya, sebolehnya kami cba berkumpul ramai ramai umpama satu keluarga yang masih mempunyai ayah dan ibu...
*************
Cik Wok dah lama sakit kuat..
tetapi, dia seorang yang sangat positif dengan kehidupan..
Selepas menjalani pembedahan pemotongan kaki akibat kencing manis, cik wok masih kuat untuk menguruskan kehidupannya.. jika tak larat..anak anak cik wok sentiasa ada membantu..
Aku kagum dengan anak anak cik wok.. sepanjang hayat nya... anak anak nya masih cuba tinggal sebumbung agar cik wok dan cok mukhtar tak sunyi.. selain dapat menjaga ibu yang tidak laat.. cucu cucu mereka dapatmenghiangkan kesunyian atuk dan nenek dikala anak anak keluar bekerja.. Aku rasa tak ramai orang yang sangup buat begitu..menguruskan makan minum dan kencing seorang dewasa bukanlah kerja mudah.. tapi sanggup dilakukan oleh semua anak anaknya termasuk Duki sibongsu yang sangat busy sebagai P.A Pak nil..
******************
Kenangan aku ngan cik wok... agak banyak..
Sepanjang aku di KL,belajar... aku suka lepak rumah cik wok,ciknon dan cik ani..
Kebetulan aku dapat kereta..dan rumah rumah mereka tak jauh dari UIA..so memang boleh sangat aku drive kerumah dia orang..
Cikwok banyak nasihatkan aku ..macam macam...ada yang aku ingat..ada yang aku dah lupa.
Benda yang paling aku ingat ialah
" Jangan takut dengan benda benda ghaib ni.. sebab dia tetap di bawah kita..klau dia datang kacau..dia tetap tak boleh menang... sebab kita sebenarnya lebih kuat,kita adalah khalifah di muka bumi ni.."
Itu adalah pesanan dia pada semua anakanak saudara bila kami didatangani makhluk halus yang ingin bekawan.. cik wok tegas menegah kami dari mengikut dan berbaik dengan makhluk2 tu.
Dia juga tempat aku mengadu dan meinta doa doa yang mustajab agar dapat kerja dan jodoh suatu ketika dulu... hehehe..mostly it's happen... Dia jugalah pencetus agar perkahwinan aku ngan nazli di percepatkan.. sebulan sebelum aku jumpa suamiku,aku ada kata pada cik wok aku nak sangat kahwin.. tapi aku tak ada calon.. cik wok tolon doakan supaya kak yong boleh kawin cepat bleh..heh sebulan kemudian jumpalah en askar ni.. sebulan pastu ajakkahwin.. lapan bulan lepas tu dah jadi isteri en askar..indahnya saat tu.. ;) Syukran Ya Allah n cik wok .
Sekarang cik wok tak de...cik non ngan cik ani jelah yang aku boleh mengadu..
****************
Sedihnye..aku rindu cik wok.. walaupun selepas aku dah duduk penang ni aku jarang dapat jumpa dia.. tapi kasih sayang dia tak pernah hilang dari ingatan..kali terakhir kami berjumpa adalah raya tahun ni. Atas permintaan cik wok dan arrange by Duki...kami semua pulang ke kampung untuk merai kan hari raya bersama2.. kami buat majlis makan besar pada malam ke-2. tapi sayang malam tu cik wok tak sempat nak raikan besama kami.. dia admit malam tu sebab masalah dalam perut walaupun dia berkeras tak nak pegi hospital sebab nak jumpa sepupu sepupunya yang lain dari seluruh johor yang turun pada malam tu..
Alhamdullilah umurnya masih panjang..
Raya Haji ini adalah raya terakhir buat cik wok meraikan bersama keluarga..
Siapa sangka 2 hari kemudian adalah hari terakhirnya..
Walaupun cik wok selalu menyebut nyebut yag dia akan pergi sebelum ni..kami semua selalu mengharapkan ia tidak akan terjadi lagi. tapi Allah maha mengetahui apa yang tebaik untuk setiap insan di dunia ini..
Al-Fatihah.. to Allahyarhammah Zaleha Omar

Wednesday, November 17, 2010

Tour to cloth diapers

Sebelum memulakan perjalanan tour to cloth diapers... marialah kita sama sama baca artikel di bawah sebagai rujukan dan pengajaran..


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menasihatkan ibu bapa supaya tidak memakaikan bayi mereka dengan lampin paki buang kerana ia mengandungi bahan kimia beracun yang boleh memudaratkan kesihatan bayi.Ini memandangkan bayi sedang membentuk sistem imun dan mengalami pertumbuhan organ dan tubuh yang sihat sepanjang hayat mereka.
Pendedahan kepada bahan kimia beracun boleh membantutkan perkembangan bayi dan menimbulakan masalah kesihatan dalam jangka panjang.Kulit bayi lebih nipis dan cenderung menerima kesan daripada bahan kimia yang mudah diserap masuk dalam tubuh.Lampin pakai buang diperbuat daripada bahan-bahan tiruan seperti polyethylene film bagi pelapik perlindungan plastik lampin itu, polyester (bagi lapisan atas lampin yang poros), polypropylene (bagi pelapik lampin dan pita yang digunakan bagi mengetatkan lampin, atau untuk lapisan lampin yang paling atas), pulp fluff daripada pulpa kayu yang diawet dengan klorin (yang menghasilkan dioksin, bahan penyebab kanser sebagai hasil sampingan), sodium polyacrylate (gel bertoksik yang kuat daya serapannya) untuk lapisan dalam lampin, minyak dan resin yang berpotensi menimbulkan alergi (sebagai gam yang mengikat lampin), wangian yang memudaratkan dan bahan-bahan kimia lain yang berbahaya seperti tributylin (salah satu bahan paling beracun pernahdihasilkan).
Sebahagian daripada bahan-bahan kimia tersebut boleh menimbulkan masalah kesihatan kepada bayi seperti ruam yang menyakitkan dan asma, serta masalah ketidaksuburan dan kanser apabila dewasa kelak.Pengeluar lampin pakai buang sering mendakwa produk mereka boleh memastikan bayi berada dalam keadaan kering berjam-jam lamanya. Ini berikutan penggunaan bahan kimia sodium polyacrylate, sejenis gel yang terdapat dalam bahagian tengah lampin yang menjauhkan air daripada kulit bayi. Ini dimasukkan ke dalam lampin dalam bentuk serbuk berbiji yang bertukar menjadi gel apabila basah. Juga dikenali sebagai kristal polimer, sodium polyacrylate boleh menyerap 200-300 kali beratnya dalam air, dan membendungnya dalam bentuk gel bergetah. Pengguanan sodium polyacrylate dalam lampin pakai buang memudahkan tugas ibu kerana tidak perlu menukar lampin bayi. Namun begitu ia menyebabkan bayi ditumbuhi ruam kerana terdedah kepada bahan-bahan kimia yang diserap, pertumbuhan bakteria dan ammonia daripada air kencing yang terkumpul dalam lampin. Pada masa yang sama ia juga menarik lembapan (bukan air kencing saja) daripada kulit bayi yang menggalakkan kegatalan kulit.Bahan ini dilaporkan boleh menyebabkan radangan kulit yang teruk, pendarahan daripada tisu-tisu perineum dan scrotal, demam, muntah dan jangkitan staph di kalangan bayi.SUMBER: UTUSAN PENGGUNA(MAC-APRIL 2007) ---Saya jumpa di SusuIbu.com
Takutnye bila aku membaca ttg keburukan disposable diaper..memang senang untuk kita pakai dan buang aje dari punggung baby tapi kesan jangka masa untuk anak tersayang berpanjanganlah..patutlah ramai orang orang muda sekarang senang kene kanser... sebab penggunaan disposable diapers ni mula meletup dipasaran malaysia pada tahun 70 an.. aku rasa.. kebanyakan dari kita kita yang lahir dalam era tu. ( bagi family berkemampuan) memang pakai pampers.. termasuklah aku dan adik adik aku.( ayah aku cakap).. Mungkin ini adalah sebahagian dari penyumbang masalah kanser dan ketumbuhan serviks serta prostat, selain dari pemakanan dan masalah keturunan dikalangan kita.
Sekarang aku tgh survey cloth diapers terbaik... melalui forum susu ibu..ia memang banyak membantu.. ramai mengatakan BUMgenius paling bagus.. tapi harganya agak mahal..ni kategori..stok stok LVlah di kalangan CD. Aku ada pergi kedai lunatot untuk consultation..menarik juga ..nampak lebih detail dalam produk poduk yang di tawarkan.. harga dalam middle rangelah.. satu lagi coolababy.. jiran aku kata ok gak... harga agak murah halffrom lunatot... aahhh!!!!!! tak tahu nak pilih yang mana.. nak banyak pakai coolababy.. nak paling bagus pakai BG... atau ambik pakej percubaan lunatot..aku sebenarnya tak sabar nak beliCD ni..
Ada ibu2 di forum nasihatkan untuk beli CD 2nd dulu dan cuba satu satu jenama sebelum beli bulk..so kita boleh tahu which one yang paling sesuai untuk baby nanti.. takpelah aku akan survey lagi dalam bulanni...mungkin end of this monthaku akan decide beli yang mana..
Sebenarnya niat nak pakaikan CD untuk ainur ni dah lama... tapi disebabkan malas nak membasuh kononnya... akupun malaslah nak survey... just tgk2 iklan sambil pasang niat dah masuk anak ke2 kot.. ialah waktu aku tgk ainur pun tak banyak sangat pakai pampers..sehari dalam 5 helai je kot.. tapi masuk umur dia setahun ...mahu sehari dekat 7-8 helai... she is heavy wetter cause suka menyusu and minum sepanjang masa..mungkin budak kecik ni dah semakin aktif so dia cepat penat dan dahaga.. bayangkanlah klau sebulan 2 1/2 pek yang dia pakai.. mahu seratus juga dit aku melayang..itu aku pakai, huggies,drypers atau pet pet..kadang kadag aku pakai jenama fitti je.. murah..tapi tak tahan lama..2 jam je..si kecik ni dah penuh.. tidur time malam kadang kadang sampai 4 kali..sometimes bocor.. dia pula dah pandaiminta tukarklau dah penuh. walupun murah... duit tetap terbang rm 70-80 jugakan.. klauaku kira kira dekat seribu lebih beli pampers tuk ainur walaupun beli time promosi.. klau aku pakai CD dari dulu mesti dah dapat 30 set CD or more.
Itu baru kisah pampers... belum masuk susu peket yang aku beli tiap tiap bulan...Sebulan 4 paket.. kadang kadang 5... kuat betul si kecik ni menyusu...nasib baik dia boleh minum nespray atau dumex .. Jimat juga... part susu ni aku tak ralat sangat sebab dia untuk pembesaran anak..and aku dapat xclusive breastfeed dia 7 bulan lebih... dia pun masih menyusu badan dgn aku bila di umah.. tapi sayangnya susu aku dah kurang sikit bila mengandungkan yang ke 2ni.. so pandai pandailah dia tunjuk botol bila dia rasa susu aku tak cukup.. Dia ni kuat merajuk dan sangat aktif.. so nak bagi senyap atau duduk diam aku memang kene sediakan susu 24 jam.. klau tgh malam dalam pukul 2 susu dia habis sebotol.. pukul 2pagi tulah aku akan bangun standby susu baru. bukan apa,klau dia terbangun pukul 3 pagi ..memang susulah yang dia cari.. klau lambat sikit mulalah menangis kuat kuat...klau tak sempat aku sumbat je susu aku..klau ada susu ok... klau tak dia sambung menangislah tunjuk tunjuk kat botol.
Klau mengikut cost membesarkan ainur ni mungkin tak sebanyak orang lain.. tapi ia cukup banyak bila kau memikirkan baby no 2 ni.. my life cost will increase 100% klau aku stay cara hidup yang sama... ia termasuk bayaran pengasuh dan penambahan pampers (klau masih tak pakai CD).. belum masuk baju..mainan..makanan tambahan..gadjet2 baby..dan kesihatan.mau seribu lebih juga kita orang kene keluarkan sebulan.. so i must take an effective action before she/her born.
CD adalah step pertama ..harap aku tak menyesal dan malas seperti aku membeli pam spectra... ya.. aku tak pernah menyesal habiskan dekat seribu lebih untuk peralatan peralatan penyusuan tu termasuk Lindam sterelizer dan lindam day and night feeding system..aku rasa memang bebaloi sebab aku boleh gunakan untuk anak anak yang lain walaupun first time beli aku terkedu jugaklah duit keluar cam air..
Tapi bila kita baca, buat research dan dalami kebaikan susu ibu dan CD berbanding benda benda mudah di supermarket, semangat untuk amalkan pemakaian CD dikalangan anak anak aku dan fully beastfeed untuk ainur dan adik adiknya semakin bekobar kobar..Moga Allah memudahkan niat aku ni.. semua untuk kesihatan dan tumbesaran terbaik Ainur dan adik adik..juga kesihatan poket ibu dan ayah..hehe..

Sunday, November 14, 2010

Sterilizer

Ini adalah entry saja2 yang aku ingin masukan dalam blog ni.. tak ada apa2 yang istimewa cuma berkongsi cara cara menstrelize botol2 dan bekas2 makanan ainur di rumah..

First, Aku cuci semua botol botol yang dan peralatan ainur dengan air yang bersih dan sabun cuci botol pureen.. Aku mengunakan sabun ni sebab ia mudah menanggalkan sisa susu dan kotoran lain di botol.

Kemudian aku susun elok2 semua botol di dalam sterelizer agar muat semua botol dan bekas. Aku asingkan mengikut saiz, biasanya puting dan penutup botol dibahagian atas sterelizer, manakala botol2 di bawah. telangkup kepala botol kebawah supaya wap dapat masuk kedalam botol.

Lepas tu,apabila semua selesai disusun, masukan air mengikt sukatan yang diberi oleh manual sterilizer masing masing dan didihkan. Ada pelbagai jenis sterelizer boleh didapati di kedai, ada yang hanya mendidihkan air dan rendam didalam bekas aje.iaitu cara tradisional, ada yang pakai ubat sterelize, ada yang guna microwave atau yang mengunakan pendidih elektrik macam di atas. Aku mengunakan Lindam ni sebab ia nampak lebih mudah untuk aku, masuk semua barang ,kemudian masuk air dan didihkan, lagipun memikirkan ainur anak yang petama..lepas ni adik adiknya pun boleh guna sekali.. di samping mak aku yang memberi galakan untuk membeli, jadi aku laburkanlah sedikit untuk benda alah ni... jenis elektrik ni pun ada banyak jenama, terpulang pada diri masing masing nak yang mana.. yang penting tepuk dada tanya selera..sambil tepuk tepuk poket sekali..


Setelah selesai mensterelize,biarkan 5 atau 10 minit..(ikut suka masing masing), angkat sterelizer anda dan keluarkan botol botol tadi..


Lastly susun cantik cantik dalam rak botol susu ni..klau tak de boleh susun di luar sambil lapikkan kain bersih supaya botol kering dan sentiasa dalam keadaan bersih.. anda boleh juga susunkan semua botol botol tadi ke dalam bekas yang bersih dan biakan kering.
Selamat mencuba!!






































Kebun di balkoni.


Ainur yang suka menyibukan diri di kebun timun.
Inilah kebun timun kami.. ada 5 pokok semuanya... setelah 2 bulan menjaga dengan penuh kasih sayang akhirnya dapatlah kami menikmati buah timun.. Setakat ni buah timun yang dapat aku kira hanya 11 biji sahaja..Biji benih timun ni kami beli di giant.. saje nak buat eksperimen menanam timun kat balkoni rumah ni...dari di biar kosong baik kami ceriakan dengan pokok2 sayur atau bunga.




Pokok pokok timun di sudut kiri umah mengadap kebun durian dalam kem .





Buah2 timun yang sedang membesar.



Buah timun petama.


Selepas ni.. kami ingat nak tanam sayur lain plak..mungkin spesis yang menjalar juga sepeti tomato atau terung supaya balkoni kami lebh ceria..




Tuesday, November 9, 2010

November penuh dugaan

Bulan november ni..adalah bulan yang penuh dugaan untuk aku..selain dari keja keja ofis yang memang membebankan sesape sahaja yang bekerja, masalah keawangan juga melanda keluaga ku.. bukanlah masalah yang terlampau besa.. hanya budget lari gara gara perkara perkara yang tak diduga..

Ya, petama.. kami terpatahkan basikal A-bike ketika mencuba di kedai kawan.. tapi dah kira consider sold plak.. tak pasal pasal melayang beberapa ratus.. walaupun mengikut customer right .. kami tak perlu bayar.. sebab tgh cuba dgn cermat giler basikal boleh patah.. maknanya basikal tu tak baguslahkan?? Untuk tdak memanjangkan cerita kami bayar unuk sparepart aje.. so win win situation.. walaupun aku rasa tak win pun. Duit tu baik aku beli cloth diaperunuk ainur.

Ke-2.. dalam aku berkira kira nak buat spek mata aku yang hilang ni... ainur sayang berjaya plak mematahkan spek mata abahnya... huhuhu.. sebab abahnya lebih memerlukan spek lebih dari ibunya.. terpaksalah kami dahulukan abah.. Aku pun dapat juga tapi yang swatch pakej je.. ( aku berangan nak pakai Bonia)... terima kasih untuk Ayang yang belanja kak yong spek.. My hubby pula dia beli frame kappa promotion yang sangat cantik..jealeousnye!!!! Dah lah cantik , dapat 60% discount plak tu. Nasib baik cemin boleh pakai.. so dapatlah kami berjimat di situ.

Ke-3 aku kena saman ekor.. yang sangat tak berbaloi untuk disaman..kelajuan aku hanya 86km/sejam..klau lebih 120km/jm ok gak... Itu dah pasti terbang RM 300.00 punya..Adoii!!

Inilah tiga masalah terbesar dalam bulan ini... aku harap aku dapat pengajaran dari peristiwa peristiwa diatas.. klau nak cuba basikal... aku ngan suami aku akan cek betul betul supaya kami tak jadi kambing hitam lagi... nak simpan spek mesti jauh dari capaian ainur..budak kecik ni suka main main ngan spek mata kita orang...ke 3.. tgk hadlaju betul betul.. Bawa cermat ..Hidup selamat.. duitpun tak terbang.

Wednesday, November 3, 2010

DEMAM DAN TF

Dah dua malam aku tak dapat tidur dengan nyenyak semenjak ainur demam selsema 2 hari lepas.. Dalam keaadaan aku yang bebadan dua ni... bila jam menunjukan 10.30 malam je... mata aku mulalah..jadi kelam kelam mengantuk...sambil menyusu ainur ,mendodoi kan dia aku pun akan join tidur sekali... pastu pukul 1 atau 2 pagi aku pasti akan terjaga... biasanye time ni klau benasib baik..ainur akan tidur lagi...klau tak..dia pasti akan bangun sekali nak ikut aku pegi toiletlah,sembahyang ke..sambil tu dia boleh panjat katil kat tepi aku dan mengusik barang barang kreatif aku ataupun merengek nak tgk tv sambil teman aku mengemas umah..hehe aku jadi cam burung hanu pulasejak 2 -3 minggu ni.. aku pun tak tahu lah kenapa aku mesti bangun awal awal pagi waktu orang lain tgh syok tidur.. klau aku nak tidur sampai pagi.. maknanya kene tunggu pukul satu baru aku boleh tido.. pening kepala kadang kadang..

Semalam ainur bangun pukul 1.30 pagi mengejutkan aku. Mula mula aku panggil dia tidsebelah, tapi dia buat dek je.. tak nak layan aku..sambil nagis nagis... penat campur confuse.. aku pun temaah ainur...suh tido...lagi kuat dia mellak.. then..pujuk-pujuk.. bagi dianenen..masih nangis gak.. apa lagi sikecik ni nak ?? Aku pegi bancuh susu then bagi dia.. senyap sekejap.. aku masuk toilet... dengar dia menangis balik... tak boleh kene tinggal langsung..lepas ambil air sembahyang, aku pujuk pujuk sikit dia.. suap dia susu balik..solat.. tiba tiba dia nangis lagi.. apalagi yang tak kene ni... owh.. rupa upanya.. pampers dah penuh.. so, tukar pampers..ajak dia tido.

Lepas tukar pampers.. dia nak tgk tv plak... bukaklah playhouse disney...tgk tiger and pooh setengah jam..mata aku dah ngantuk ni.. ainur plak ajak aku bercerita ttg tiger and pooh plak..kisah anak gajah yang susah nak tidur.. bila aku kata kat dia.. ainur nak ibu nyanyi cam anak gajah tu ke baru nak tido... dia sengih sengih.. ambil botol susu.. tapi tak nak tido.. si kecik ni nak baring atas tiles plak.. pnas kot.. aku pun bagi bantal ..walaupun orang kata tak elok tido atas simen.. aku tepaksa biarkan dia tido dulu atas tu..then baru angkat, klau tak mulut dia mesti bising...

Macam mana aku nak bagi dia tido ni... aku tutup semua lampu kecuali lampu dapur ngan alley tgh umah, aku tutup tv..panggil dia tido sebelah aku sambil berselawat dan usap usap belakang dia.. akhirnye berjaya juga.. tapi aku yang tertido..dia taktahulah..cause pukul 6 pagi aku tgk kepala dia atas tilam , badan kat lantai..mulut tgh bising bising..rupanya suhu badan dia dah naik... panik gak... panas semacam je ni.. apa lagi ambik kain tuam badan ngan kepala dia...pastu paksa makan ubat.. time makan ubat nilah yang paling dia tak suka.. mungkin takut tgk picagari yang besar gedabak tu masuk mulut dia kot. Apa apalah janji ainu sihat.. bila suhu dah turun..baulah dia sambung tido..

Kesian ainur.. ibu tak belikan tansfer factor untuk ainur lagi..klau begantung pada ubat biasa demam ainur lambat nak kebah..klau ada tansfer factor tak payahibu susah susah bagi ainur makan ubat,ainur akan terus kunyah transfer factor tu..lepas 6 biji..insyaAllah 2-3 hari ainur dah baik dari demam,selsema atau batuk.. nakbagi susu ibu pun sekarang dah tak cukup macam dulu, so imunisasi pun dah kurang..ainur tak nak makan buah , sebab ainur tak suka masam masam.. nanti ayah balik ibu belikan trabsfer factor tuk ainur k.



Transfer factor- it is not a medicine,homeopathy , drug or whatever in a same , it just a capsule filling with transfer factor molecule only, which can generate your body imunitition. So, by using this TF, our body imunitition can fight any illness/badcell without harming ur body cell. Actually , in our body,there are bilions of transfer factor cell living in and fight for any unwanted cells, but the amount is decreasing day by day..that's why people easily fall sick when their age is decreasing day by day. The sources of TF for a human is from breastfeeding.. that is main sources for us.. another sources are cow milk colostrum and egg yolk which have to be abstracted to get the molecule.But the main source for TF production in this bottle is from cow colostrum and egg yolk. ( I believe we do not have a farm for breastmilk production yet)So, it's really really safe and natural for ur body in any ages ( newborn - oldfolks). And it's HALAL. If any body want to ty this product or get moe info; u can search in intenet by type transfer factor. U wil see a lot of miracle by this research.. Allah is the Great who has create and teach us about the wellness of breast feeding.. It have been proven by science - why the breastmilk is the best for human biologically and emotionally.


.

Monday, November 1, 2010

AKU DI BULAN OKTOBER

Sepanjang oktober yang lepas, hidup aku agak padat dengan pelbagai aktiviti, baik kerja, BAKAT dan keluarga. Semuanya pelu diselesaikan sebelum bulan november. Seolah olah tak ada masa untuk hari hari yang lain.. tapi itulah lumrah kehidupan,.. lagi awal kita settlekan perkara pekara remeh dan besar dalam hidup ni..lagi baik.. lagi cepat kita dapat berehat... Alangkah seronoknye klau dapat bercuti bersama keluarga tercinta di waktu ni.. aku teringin sangat nak tgk keindahan pulau langkawi..atau pun menyusuri kebun kebun bunga dan strawberi di cameron highland..Aku sebenanya perlukan mood baru untuk berkerja....tolonglah.

Seperti biasa beban keja aku makin bertambah nampaknya bulan november ni.. banyak projek yang semakin kepenghujung waktu, bermakna final payment akan menyusur. Tak tahulah sempat atau tak aku siapkan sebelum aku bersalin. Aku terpaksa mengumpul kembali segala data data payment yang lama dan outstanding v.o supaya masalah tak akan timbul bila aku start bercuti nanti. Aku juga sedang sibuk menyiapkan diri untuk meluaskan lagi pengalaman aku di company company yang lain.. dengan pengalaman 4 tahun lebih ini aku harap tebuka ezeki akudi tempat yang lebih baik pada masa akan datang.. Moga rezeki baby no 2 ni dapat menadikan ibu QS yang lebih baik..ye sayang..doa doakan ibu..i'm very hope for the second link..if not... ikut ayah ke batu gajah je lah..

So the check list project now are;


  • Medium cost apartment 1B - to be final account
  • Spa and Gymnasium - Cost Estimate and Tenderstage
  • 24 unit Bungalow - interim payment, v.o and peparing final data
  • Medium cost apartment 1A - V.O pending , interim payment
  • Computer labs - Interim 11, 12 , M&E issued sum and final payment
  • 21 Unit Bungalow - distibution of tende documents
  • My C.V - Up date the c.v everytime ( This should be the priority!!)

BAKAT

Ini salah satu persatuan wajib untuk aku sebagai isteri askar,, Aku ahli bakat 2RAMD merangkap ajk masakan. Keja aku lebih tertumpu pada penyediaan sajian sahaja.. tetapi kadang kadang aku akan tolong hal hal kreatif juga. Ada pro and con dan menyertai bakat ni.. Sebenarnye terpulang pada ibu BAKAT itu sendiri ke mana hala tuju diaoang dalam menghidupkan BAKAT. Setakat ni , aku dah berada di bawah 3 teraju BAKAT .

Pertama Kak Rozi. Aku hanya sempat bersama kak rozi dalam 4-5 bulanje seingat aku.. aku, tak banyak aktivii yang aku ikuti bersama kak rozi sebab time tu aku kira orang baru dalam BAKAT ni,, klau dia orang panggil officer wife turun , aku ikut jelah.. masih termangu mangu setiap kali aku join dia orang.. tak faham sangat lagi macam mana nak bergaul dengan office2 wife and other wives lah.. iyalah.. baru jadi wifelah katakan. So, aku tak boleh nak judge hala tuju bakat time nilah.

Secondly, kak wati.. time ni baru aku aktif gile..tapi aku pun dah start mengandung anak pertama.. so ke aktifan aku pun hanyalah setakat yang mampu je.. mengandungkan anak pertama ni alah aku teruk juga.. sampi nak bersalin aku rasa mual mual.Dari awal tahun hingga akhir waktu kak wati di 2 melayu lebih kurang setahun setengah.. kak wati seorang guru, so dia mengaiskan hala tuju bakatdengan jelas dan meletakan BAKAT lebih kepada keluarga dan agama. Diamping aktivii2 yang menyihatkan,kak wati nampaknye berusaha memberi ilmu pengetahuan keagamaan dan pengurusan kendiri dan keluarga pada ahli ahli bakat..sayangnya ada pekara perkara yang tak dapat dia settlekan sebelum posting.

Thirdly, Kak Fidah. Dia masih baru di sini.. setakat ni kak fidah lebih banyak menghabiskan aktviti aktiviti bakat yang tergendala setelah kak wati serah jawatan padanya. telalu awal untuk lihat hala tuju kak fidah.. cuma nampak dia lebih suka dalam bentuk hiburan setakat ni.. ada juga aktiviti aktiviti kekeluargaan yang diatur tapi lebih dalam bentuk kebajikan ahli bakat. Dari segi agama, kami banyak mengikuti majlis bacaan yasin yang diadakan beberapa kali di rumah beliau dan rumah BAKAT. Walaupun kak fidah masih baru, BAKAT agak aktif dan sibuk bersamanya, mungkin kekangan masa yang memerlukan BAKAT menutup segala aktiviti sepanjang bulan 11 dan 12 ini membuatkan kami seperti lipas kudung yang tak cukup tangan dan masa untuk menyetelkan segalanya. Sebagai officer wife dan ajk , banyak yang pelu diuruskan dari pihak atasan hingga yang bawah.Penat memang penat, pesiapan setiap majlis mesti lancar seperti yang di harapkan kak fidah yang banyak idea , kadang kadang menjadi keadaan sikit tak keruan dan tertekan. apapapun semuanya telah selamat.. dan kami boleh rehat. Harap tahun hadapan keadaan tak sebegini kelam kabut dan lebih tersusun.

Messr night,

Ini pun satu majlis yang agak besar perlu kami suami isteri hadiri, selepas sibuk ngan BAKAT ( Masa ni banyak lagi aktiviti tak settle) kene fikirkan hal ni plak. Biasanya masalah pada isteri isteri jelah.. hehe nakpakaiapa malam ni.. walaupun ada garis panduan , tapi macam tak up to date.. fahion is one of the fastest wave lah beb.. i thought its should change according to the trend as long as it is not too much.

Oktober Bulan berjalan jalan..

Selain kerja yang banyak dan BAKAT yang sibuk.. aku tak melepaskan peluang berjalan jalan di hujung minggu bersama keluaga tercinta, Sementara suamiku tak terikat dengan peraturan jadual kem kerana berkursus dapatlah kami berjalan disekitar penang hingga ke perlis untuk melawat, kekawan, cikgu dan sedara mara.. Disamping itu, kami juga dapat pulang ke kampung membawa cucu melawat opah dan tokwannya. Kira settlelah tugas tugas aku dan suami dalam mengeratkan silaturahim selepas raya.YA.. apa apaun aku rindu keluarga dan kawan kawan di kuantan..

Ainur,

Selain dari aktiviti diatas, ainur merupakan little princess yang perlu diurus dan diberi pehatian selalu. Bulan ni adalah bulan dia mendapatgigi bau dan gusi.. so,apalagi.. asyik demam jelah minah kecik ni.. sekejap demam pans, batu dan selsema..adalah 2 bulan.. dalam demam demam tu.. dapat pulak basikal baru dari ayah dia.. baik demam sehari.. esok sambung balik.. yang susah hati ibulah..tranfer factor dah habis terpaksa lah bergantung pada ubat ubatan doc dan homeopathy disamping tawakalpada Allah moga ainur cepat sembuh.. Then sepeti dijangka, demam ainur hanya 2 minggu, Ainur jadi seperti biasa, lasak kembali... suka panjat meja, kerusi dan katil.. bulan lepas dah dua kali ainur jatuh .. ishhh risau ibu... asyik kene tuam je.. nasib baik timetu ayah ada.. ainu ainur.. moga ainur jadi anak yang pintar dan solehah.

So, the end of october 2010,

Kem sangat sunyi dengan aktiviti aktiviti ketenteraan.. masa ni dipanggil suami masuk hutan..menjaga sempadan.. isteri apa lagi ada yang masuk kampung menjaga keluargalah.. ada yang kene tinggal sebab kerja dan anak anak yang masih besekolah.. aku masuk kategori nilah.. hanya sepuluh persen je suami suami yang tak masuk hutan. Kali ni, dia dioarang bergerak ke GUbir, sik kedah.. hutan yang memang dalam dan padat.. nasib baik suami aku tak masuk lagi sebab kursus .. so masih boleh calling calling darling..klau dah masuk bulan 12 nanti.. terpaksalah tunggu hngga dia orang keluar plak. klau dia orang ditinggal suami untuk 2 bulan , aku pulak akan masuk 4 bulan semenjak suami aku mengikuti kursus dari bulan 8 lagi.. balik end of november, then masuk bulan 12.. Bulan 1 baru semua balik..perut aku pun dah memboyot 7 bulan 1/2. Nak buat cam na..this is an army wife life.

Wednesday, August 11, 2010

SALAM RAMADHAN

Alhamdullilah bersua lagi kita ya ramadhan, aku harap ramadhan kali ini aku dapat berpuasa penuh walaupun morning sicknes datang menyerang di waktu ofis.. Puasa tahun lepas pun aku tak abis bayar..m dapat bayar separuh je.. tapi aku dapat tau klau kita tak berpuasa kerana bersalin, mengandung dan menyusukan anak sepenuhnya kita boleh bayar fidyah atau ganti puasa. Pilih salah satu tak perlu buat dua dua. Aku pun tak pasti betul atau tak, cuma merujuk laman " tanyalah ustaz di majalah PaMa. Masalah aku ialah aku tak puasa tahun lepas sebab bersalin, then aku fully breastfeed for 7 month and continue without exclusive till today , pastu aku mengandung.. alih2 aku dapat ganti 11 ari je.. lagi sebelas tak sempat.

Tapi suasana puasa di bulan ramadhan agak berbeza suasana dari masa waktu lain, time ni cuaca kat sini redup aje.. sakit kepala pun datang ala ala je. so harap harap dapat puasa penuh.

Owh ye lagi satu, walaupun aku mengandung, aku nekad untuk tanderm nursing selagi susu ini ada, walaupun aku dapat tentangan dari beberapa orang yang kurang mengerti kebaikan tanderm nursing ni, aku akan teruskan juga usaha aku.. aku hanya memberi ainur susu tin bila dia merengek tak cukup or susu kering sekejap..aku tau, bila dah masuk semesta ke2 susu akanberkurangan, tapi tak pe cause dia akan kembali banyak bila masuk 3rd sem.Jadi aku harap usaha aku ini akan dapat memberi yang terbaik kepada ainur.. Nak tahu apa kebaikan menyusu ketika mengandung; klau aku tgh pening and mual, then ainur menyusu, rasa pening and mual tu akan hilang.. ajaib kan?

AKHIR SEKALI, SELAMAT BERPUASA UNTUK SEMUA!!

Thursday, August 5, 2010

3 month pregnant

Mengandung kali ini keadaan tak seperti mengandungkan ainur.. aku tak kerap muntah tapi tekak sentiasa mual dan sakit kepala.. puasa tahun lepas pun aku tak sempat nak ganti..nampaknya aku kene bayar fidyah n ganti dua kali gandalah tahun depan.. nak buat cam na? Berat badan turun naik.. tapi tak turun banyak..naik je lebih.

Aku pun skang dah start menghobbykan diri dengan window hopping barang baby di alam maya ni.. macam tak cukup2 barang ainur dulu.. memang pun .. aku nak sangat beli bouncer or baby rocker.. tak kira.. baby yang baru ni kene ada satu juga.. aku pun dah mula mengusha2 en suami ( pinjam perkataan jet) untuk beli yang fisher price je..hehehe.. harap dia tak terkejut bila nak kuar duit nanti.. benda benda lain2.. aku tgh merancang lagi.. end of 7 month pregnant .,the list will be ready to be pick and pay..

Mulai bulan ini aku nak ajar ainur panggil dirinya kakak.. ialah orang dah nak dapat adikkan. ainur setakat ni nampak ok je.. setiap kali aku panggil dia menyahut..tak pernahlah pula dia buat dono.. kecuali mengamuk nak tidur. Kakak sekarang kuat makan... she love to eat keropok ikan and biskut baby bite.. makanan lain: aiskrim..hehe, nasi berlauk dan biscut tiger.. moga anak ibuni cepat membesar..Owh.. this month she will be 1 year.. what should i give to her? Baju raya...hmm kek and mainan.. cukuplah tu..kete ayah dah belikan??

oklah.. Ibu sayang ayah and ainur...luv u..mmmuah!!

Wednesday, July 7, 2010

WHEN I HIT 27..

When i hit 27..
Alhamdulillah , i'm still a muslim.
Daughter and older sister in my family.
An army wife to my beloved khairulnazli
A mum to my beautiful daughter,maryam,
Insyaallah a mum to be to my another child next year,
A technical staff in my office,
A typical quantity surveying,
Still live in penang since i graduate,

There are some bored and happening events happen around me for this 4 year,
I thanks to Allah for all the joys and prays for the best in every single phase of my life.
Hopefully this 27 will give me a good momentum in my carrier..
This is what i really want ..

Anotehr thing???
Syukran to Allah.

Saturday, June 5, 2010

KENDURI


Cuti sekolah dah nak mula.. jemputan perkahwinan pun semakin banyak diterima.. tapi sayang, tak semua aku dapt hadiri... baik belah aku and suamiku.. harap kekawan jangan berasa hati ye... cause sepanjang cuti ni aktiviti kami di dalam kem ni agak packed dan kami berada agak jauh dari utara, so klau ada rezeki and masa yang terluang .. dapatlah kami hadiri..minggu depan kami ada hari keluarga di sedim, kulim..jadi minggu depan insyaallah aku akan update pasal percutian ini..


Tahniah buat sepupuku zati .. yang telah selamat dinikahkan di masjid besar daerah sik, kedah dengan pasangan nye...maaf aku lupa nama.. moga kalian berbahagia selalu hendaknya..amin.

Tuesday, May 11, 2010

Bahaya facebook..

Hni cik nadia telah postkan satu perkara yang betul betul menyentuh minda dan iman kita untuk di kongsi bersama. artikel ini adalah berkenaan bahaya nye facebook jika disalah guna kepada umat manusia amnye and muslim khususnye, U can read it from her blog Cik nadia

Monday, May 3, 2010

PENING KEPALA..

Saya sangat pening memikirkan bebrapa perkara yang tak settle lagi.. terlampau banyak di masuk masalah "negara kecil" saya..

Tadi baru lepas register CIDB .. belum masuk kelas lagi.. so baru half way..punya lama nak buat green card.. mengantuk..zzzz

lepastu.. nak kene regist BQSM plak,... baru cek website.. rupa rupanye dia orang dah keluarkan pekeliling baru untuk TPC.. nasib baik tak submit borang tu ISm lagi...itulah tak nak regist awal awal dah banyak benda aku kene buat. Printer buat hal .. tak dapat nak print borang kat umah.. ter[aksa pi office print.

Lepas tu cuba selesaikan masalah orang bergaduh.. oohh.. pening.. kenapa tak nak berkomunikasi cara yang baik dan bijak.. jangan menyakiti hati orang dan buang ego untuk keharmonian rumah tangga.. Family first in what ever situation.. betultak? Ya Allah limpahkan rahmat dan kebahagian kepada mereka..

Balik umah kene kemaskan umah plak.. biasanye saya juga yang buat sepah.. so terpaksa gak kemas.. yang paling saya geram... air kat kawasan laundry saya ni kecik sangat .. cam na buat?? hope dapat settle baju baju ni at least esok..

Lepas ni nak kene masuk ofis balik.. sebelum tu ingat nak pi bank dulu settlekan payment insurance..malam ni nak lepak aje ngan ainur sambil tgk .. Kimora in the fab lane and desprate housewife.. i love to see these two show...reality and fantasy.then tido.. menunggu hari rabu.. khamis ..jumaat..sehingga suami saya pulang dari Kursus.. miss u sayang.

Tuesday, April 13, 2010

Registered profesional??

Petang tadi bos aku tanya bila lagi aku nak ambik exam profesional.. hmm.. apa patut aku jawap ye..?
Aku memang nak ambik exam tu sebelum aku kahwin lagi.. siap isi borang ..tapi tak juga sampai sampai kat bangunan ISM tu... Aku pun tak tahulah kenapa semangat dan usaha aku makin kurang sejak dua menjak ni.. aku macam hilang fokus dengan apa yang aku buat skang .. walaupun tiap tiap ari aku tanam azam untuk jadi yang terbaik hari ini dari semalam.
Inpian aku terhadap kerjaya aku ni banyak..see my list
  1. nak jadi registered QS dalam masa 5 tahun ni..
  2. Nak ambik master dalam bidang management.
  3. nak kerja ngan konglomerat plak.. tapi mungkin lepas jadi registered QS kot,
  4. nak bukak bisness sendiri..
  5. berusaha dengan gigih.. sampai berjaya
  6. akhirnye aku nak share ilmu Qs ni dengan generasi baru plak.. so jadi lecturer UNI sambil buat PHD..

Ya Allah.. boleh ke aku capai semua ni dengan keadaan sekarang... Fokus aku skang ni banyak lari pada keluarga.. terutamanye Ainur Maryam si jantung hati.

Mungkin aku kene buat langkah pertama untuk berjaya dengan lebih jayanye dalam mencapai impian aku. So next monday..go to ISM PJ.. register urself to prepare the log book first..

OMG.. Ya Allah.. i need to fill in the log book for two years.. and sit for the exam s till u pass... estimated year to qualify is 5 year.. doa doakanlah saya ye.!!

Friday, April 2, 2010

AL FATIHAH BUATMU

Al fatihah buat Allahyarham Kak Ani QM yang telah kembali ke Rahmatullah pada tanggal 29 March 2010 pada pukul 4.05 pagi..Moga rohnye dicucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan orang orang beriman.
Rasa macam tak percaya kak ani dah tak de dalam kem ni.. arwah seorang yang sangat aktif dalam BAKAT dan pemergian arwah kerana heat stroke selepas bermain badminton memang mengejutkan semua orang.
Aku selalu bertembung dengan arwah setiap kali balik dari ofis.. kadang kadang nampak arwah kak beranda rumah setiap petang mengawasi anak anak dia main kat bawah.. sekarang ,dah tak de lagi orang yang angkat tangan kat aku setiap kali balik dari ofis..hmmm.. aku tau, semua orang terasa dengan kehilangan dia..lebih lebih lagi isteri isteri pegawai yang kerap berjumpa dan attend dinner keluarga dan messr night sama sama.
Setiap kali anak dara dia sibuk main ngan ainur.. aku mesti usik dia.. "Kak ani..yana nak adik tu.."..arwah akan buat muka menjuih...sambil cakap.."cukup...cukup..dah tak larat".. skang dah tak boleh usik kak ani lagi.
Arwah tiba di kem dari hospital sg petani pada pukul 8 pagi, semua orang dah tunggu arwah.. aku nampak QM sugul.. dan sesakali mengesat air mata.. anak2 belum tahu ibu mereka dah tak de time tu.. kecuali yang sulung.. arwah akan dikafankan di kem sebelum dibawa ke Serom, muar Johor.
Actually inilah kali pertama aku menghadiri dan terlibat dalam pengurusan jenazah. seingat aku kali terakhir waktu aku kat uia, kelas pengurusan jenazah. Tetapi yang ini lain , sebab mayat yang diurus , adalah mayat sebenar.. aku hanya tolong penyediaan kain kafan saje..aku tak dapat mandikan mayat, sebab aku nampak ramai yang ingin terlibat waktu memandikan jenazah dan memikirkan aku ada anak kecil so elok aku duduk diam diam lepas siapkan kain kapan.. tapi aku rasa rugi plak tak buat, iyelah ini fardhu kifayah yang bukan selalu dapat kita amalkan kan? ramai yang datang , boleh dikatakan semua yang mengenali arwah dan semua tentera turun menunaikan solat jenazah. Panglima dan datin 2DIV juga turut hadir..waktu ni anak 2 arwah dah tiba.. anak sulung nampak cam faham.. tapi aku tak nampak depa menangis.. macam terpinga2 je.. yana, anak bongsu arwah duduk ngan aku.. dia cakap kat aku ibu dah mati.. kuat betul budak 6 tahun ni, tak sedih siap boleh main lagi.. mungkin tak nampak muka ibu dia lagi kot.. anak kedua arwah cam tak boleh terima ibu dia mati.. siap marah adik ngan abang dia bila depa kata ibu mati..tapi tak nangis plak budak2 ni..
Bila arwah dibawa masuk dan siap dikafankan... barulah aku nampak muka masing masing sedih... yana tak nak kiss ibu dia sebab takut.. sedih sangat.. siap peluk aku tak nak pegi tgk ibu dia.. semua orang pujuk.. akupun tak dapat pujuk..last last dia kuardari masjid ngan makcik dia. tak pelah.. budak kecik ni tak faham apa apa...Apabila semua settle, arwah dan kelurga berangkat ke Johor.
"Sesungguhnya..apabila tiba masanye..tak kira tua atau muda..janji Allah itu tetap tiba tanpa lewat sesat pun.."Itulah peringatan untuk aku..

Tuesday, March 9, 2010

ainur 6 month

With her mobile..really2 help her much to catch me ...

Ainur is crawling ( Sila Abaikan pemandangan di belakang.. )

  • Ainur dah berusia 6 bulan lebih ..sangat aktif..

  • Dia sudah pandai merangkak dengan sangat lajunye
  • Naik walker pun macam dah lulus lesen P.,

  • Tak boleh lepas pandang .. ada je benda dia nak tarik..
  • Nasib baik tak kene hempap pasu bunga baru baru ni,..terpaksa sorok pasu tu jauh jauh..
  • Tadi... ainur dah merangkak dari ruang tamu ke bilik air,ibu tak perasan ainur ikut belakang..
  • Disebabkan ainur sangat manja ngan ibu..So i tak boleh hilang dari mata dia...klau ibu hilang je mulalah mulut bising nak cari ibu.. tapi sebut..bahbah bah..n ayah yah yah..pastu mak mak mak.. bila ainur nak panggil bububu..??


  • klau naik walker lagi senang nak kejar ibu..


  • klau merangkak tu ..lambatlah ckit..tapi makin hari makin laju cam tadi..tiba tiba ada depan pintu bilik air,

  • lepas ni ibu n ayah kene alert betul betul..
  • ainur dah semakin bijak n aktif...so .. mungkin ibu kene postpone jap untuk 2nd baby...hehehe..3 bulan lagi?? ok tak..??

Wednesday, March 3, 2010

TAK SIHAT

Anak dan Ibu dalam Penjagaan rapi oleh si ayah..cause both of us tak sihat.. dalam sebulan ni

Anak :

1. mengalami demam mungkin disebabkan cuaca yang terlampau panas kat pulau ni.

2. Dia juga demam sebab aku lupa nak bagi ubat kat pengasuh lepas kene cucuk 5 bulan ari tu.. huhu sorry ainur.

3. Ainur juga batuk batuk.. sebab aku tak pasti

4. tapi sekarang dia dah sihat n dah pandai merangkak..

5. Sangatlah aktif

OOOO rupanya dia demam sebab nak merangkak.. ( betul ke?? kata pengasuh ainur)

Ibu ;

1. mula mula pening kepala.

2. Lepas tu demam panas n sejuk..mengigil,,pastu muntah muntah..jeng jeng..jeng

3. Virus apa ni.. pi klinik..doc suh minum air bebanyak je..itu je..?? Tekak aku sakit ..bengkaklah.

4. Ubat doc bagi antibiotik n paracetomol aje.

5. tak puas ati; aku p pharmacy beli ubat tekak.. puas ati.. makan sekali terus nak tido.. (giler
ubat ni.. dadah ape depa taruh)

6.. nak cuti ke tak ari isnin ni..nenoneno..sayang cuti aku pg opis n tido je, dah 2 ari..akibat ubat
tekak pharmacy.

7. Akhirnye aku p RSAT ..nak minta dr bg ubat kumuh n ubat tak ngantuk..( suka ati aku je suh
dr bagi ubat) I got tocilities..patutlah

8. sambil sambil tu ..hehe p check urine manalah tau..ada rezeki..walaupun red flag tak pernah
mai lagi sejak ainur berada di dunia ni..

What the result ...jeng jeng jeng
*
*
*
*
*
*
*
*
*
NEGATIVE !
NEGATIVE!

NEGATIVE !..
*
*
*
*
*
*
Sedey nye .. :(
Tak pe tak pe..usaha lagi..ok sayang kita akan berusaha!!

Wednesday, February 10, 2010

High chair

mana biskut milna ainur???

Teman ibu masak kat dapur sambil mengetuk rattles..


Ibu nak pegi mana tu??

Ainur nak rest plak.

High chair , antara barang yang tersenarai dalam list to buy ( for ainur) aku.. aku budget lagi sebulan dua baru aku nak cari. Tapi secara tak sengaja aku terbeli awal plak.. nasib baik ainur nak duduk dalam tu. Aku beli kat kedai juaimurah..actually aku nak beli bouncer , tapi last minit cancel bila nampak higchair ni..macam jatuh cinta pandang pertama plak. Aku suka high chair ni cause ia ada banyak function and banyak level untuk recline, ..simply said..very very flexible. Yang best nye ia bleh swing n buat tempat tido baby. Memang berbaloi baloilah. Lagi berbaloi bila ia boleh disorong kemana mana aje ..senang sikit keje aku .Sekarang ainur dah bleh join ayah n ibu kat dining and teman ibu masak kat dapur. Sayang ainur..muah!!

Di mana ainur?

Ini adalah tempat aku and ainur melepak sambil tgk tv and sediakan stok susu ibu.
Tak silap aku toto ni lah saiz yang paling besar yang ada kat umah aku.
Biasanye klau aku masuk dapur or toilet sekejap aku akan letakkan ainur area yang paling centre atas toto ni. Tapi..tgk, kat mana dia sekarang?

Ha ..tu dia.. half of her body was under the playpen.. nasib baik ibu datang awal..klau tak terlekat bawah playpen tu.

Monday, February 1, 2010

AL FATIHAH


Al fatihah buat baby Ukasyah.. aku baru terbaca blog ibu bapa yang tabah ini..mawadah n hafiz.. im just crying while reading about allahyarham ukasya.. Moga Allah meemberi seribu rahmat buat pasangan ini. blog buat anakku.

Aku, Contractor N ainur

Dah dkat 3 minggu aku tak masukan apa2 citer dalam blog ni.. aku sangat sibuk menguruskan tender, meeting, umah and ainur yang suka memerap.. skang ni dia dah pandai meniarap n guling guling sampai masuk bawah meja..lagilah susah aku nak buat keje2 umah.. tiap tiap petang.. aku macam lipas kudung kene settlekan segala keje umah seperti, pam susu, solat asar klau tak sempat solat kat opis, jemur kain atau angkat kain baju, kuarkan n bersihkan botol botol susu ainur dari umah pengasuh..mandi n sapu sampah ( semuanya dapat dilakukan tanpa ainur menangis memanggil..emaaak..emaak.. walaupun aku ajar dia sebut ibu..mak..juga dia jerit)

Oh..ye.. minggu lepas aku ada meeting di kuala kangsar.. bercinta betul aku nak pegi sana tiap tiap bulan... biasalah..contractor ni suka tembak Qs... mentang2lah aku muda n tak tahu sangat pasal contract dia... nak claim aku budak baru jadi QS...yang dia tak pandai buat claim n report tak nak cakap.. tension aku ngan contractor yang suka cari salah orang lain ni... hellow..MR contractor...opis aku ni dah nak masuk 50 tahun pengalaman..korang tu baru bape tahun je jd contractor.. tapi semua nye tak betul.. tau buat bangunan je.. cuba belajar buat claim.. banyak tu korang claim..banyak tulah aku kira.. nak banyak lagi buat keje bebaik.. (marah marah)

Tinggalkan kisah aku ngan kontraktor.. aku nak citer pasal produktivity susu aku,... alhamdullilah ubat homopaty tu sangat berkesan buat aku sakang.. aku bleh menyimpan hinggga 7 n 8 ozz sekali perah waktu tgh ari. nanti aku masukan gambar ubat tu. Tapi kekadang aku tak sempat juga menyimpan.. cause si ainur dah makin membesar n dia suka habiskan susu secara direct breastfeed sebelum sempat aku memerah di tgh malam.. aku bangun..dia pun bangun nak susu.. tidur nak aku dakap..(manja tak).. aku tak de je.. dia akan guling kiri..guling kanan.. n mulut ternganga nganga cari puting.. tak de je..mulalah dia nangis sebut mak balik..pastu dapat nenen terus tidur ..mulut tak nak lepas nenen.. aku.??? huhu... ibu bukan botol susu...

Saturday, January 16, 2010

KURANG PRODUCTIVE


Kesian anak ibu kene catu minum susu... tak tahu nape skang ni ibu kurang productive .. macam mana nak burst my breast milk ni?? dulu skali perah boleh dapat paling kurangg 7oz.. kadang2 10 oz..skang ni 4 oz je ..kadang2 2oz.. sian ainur. ainur makin besar.. minum pun dah banyak.. tak tahulah pengasuh aku nak cakap apa dalam hati.. agaknye "tulah , klau pakai susu tin kan senang." memanglah senang..tapi kesihatan anak aku tak ada kompromi.. laki aku cakap.. tak adil untuk ainur.. so setakat ni aku berjaya menyusukan ainur sepenuhnye.. atleast sampai 6 bulan.. hopefully setahun lebih...pastu aku nak anak lagi..hehe..


Nasib baik aku ada bos yang berpengalaman menjaga 8 orang anak.. dia bagitau kat aku wife dia makan pil homopaty yang boleh memperbanyakan susu..and it is really work to her..susu banyak sampai dia stop makan.. so akupun dengan muka tak malu minta tlg bos aku belikan... manalah tahu berkesan.. hehe..tak sabar nak tunggu minggu depan.. Ainur...Anak ibu tak payah minum susu sikit2 lagi kat nursery. Minta minta aku bleh buat stok yang banyak balik..

Thursday, January 14, 2010

Jealous?? ummhh..


Aku baru je ber facebook. Tgk2 profile kekawan seangkatan di sekolah SMART and UIA. Rupanya ramai kekawan aku skang ni berada dalam keaadan yang best dari segi karier and kehidupan dia orang.. ada yang dah habis master, kerja ngan company besar and ternama, berjaya mengumpul bebarang yang agak "wow" (kata orang yang melihat- it's sound a little bit materialistik), pakai kete yang perlu bayar RM beribu sebulan, kerja kat luar negara and dapat melancong oversea dengan gembira nya.. banyak betul duit dia orang ni kan n paling penting.. murah betul rezeki depa.
Aku ? aku jealous gak tgk kejayaan some of them.. but tetap bersyukur ngan apa yang dah ada dalam hidup aku.Jealous in positive way.Mari muhasabah apa yang ada kat aku.


My life ;

  • I'm staying in oversea gak.. Pulau pinang.. jauh dari family ku.. huhu..aku rindu life yang dkat ngan family n kekawan tersayang.. nasib baik umah Family in law dekat. Seriusly duduk penang aku tak ada BFF kat sini.. Nasib baik kak eita ada and banyak membantu. Jadi ahli BAKAT

  • Keje tempat yang agak terkenal dari segi nama.. but kurang cabaran kat sini .. gaji..okay okay je.. nak buat harta banyak not yet lagilah..

  • Ada degree uia but Teringin sambung buat master.. masih tak berjaya cause orang dah masuk meminang...so kene postponed dulu cite2 tu. Hopefully i can be a registered QS one day , having a master and become a lecturer in one of IPT in MAS ( dari segi karier profesional akulah). Dari segi minat, aku nak buka kedai yang jual barang2 comel...apa yek..( pikir-pikirkan).
my QS classmate.

Mempunyai seorang suami yang penyayang dan baik hati, anak yang sihat dan comel adalah anugerah yang terbaik dari Allah untukku.

    me , my husband and our beloved little princess.


  • Tempat berteduh yang sangat luas cam condo tak kedekut area..and free plak tu..hehe..( memanglah.laki hang pegawai tentera..),rawatan kesihatan yang free n rawatan gigi pun free ( paling penting)

  • Hidup yang selalu ada dinner askar..( tak free ye.,kene bayar)
  • Kami drive Kereta..iswara je..( paling penting tak de hutang..laki aku punya..aku punya??ish tak tau bila..perlu atau tak?)
  • Rumah..aku tak dpat beli lagi harta ni.. biasalah..swasta susah sikit..kene ada 10%. Takpelah tumpang suami aku jelah. Rumah teres kecil tepi sawah ( cam tajuk buku cite aku plak waktu kecik2 dulu)
  • Aku tak de maid.. tak perlu kot...nanti aku gemuk plak.

  • Umah aku dikelilingi kebun buah dalam kem.. boleh makan buah free..(yahoo!!)

  • Belum berkemampuan bercuti ke luar negara.. bilalah bleh.. dahlah aku ni agak gayat .. takut naik kapal terbang..(what a pity)

  • Penang tak de ikea.. i miss ikea so much..

    So there is nothing to be jealous..boleh tahan gak bestnye hidup akuni .. just try to get the best in your life to suit your comfortibility.. yes..!! that's right.





Sunday, January 10, 2010

OPRAH, PETER WALSH AND CLUTTER


aku suka sangat tgk oprah..terutama citer pasal hiasan rumah and keawangan .. masalah orang lain tu.. tak delah aku nak tgk sgt kecuali kes kes yang gempak je.. Paling aku suka klau time bab bab kemas rumah ni.. dia akan panggil peter walsh kemas rumah orang then, he will give u a lot of tips yang sangat berguna.. salah satu tip yang paling aku suka and practice ialah..


  • Klau bawa masuk satu barang ..mesti keluarka satu barang.. tapi klau umah korang tak de barang yang tak pakai bleh di buang.. tak perlulah nak buang tv atau sofa kat umah untuk ganti berus gigi yang baru beli tu.. So umah korang akan sentiasa berada dalam keadaan seimbang. Buanglah sarung berus gigi tu aje..supaya tak semak dalam bilik air..

Kat sini aku hanya nak share ayat peter walsh yang aku rasa penting supaya kita faham apa itu semak samun di rumah..



Clutter is an obstacle. its impede your ability to find thing,


used things,appreciate things, and to leverage the space and material


you have to build a fruitful and rewarding life.


.. -Peter Walsh


Pendek kata klau nak naikkan taraf hidup yang lebih teratur dan quality..pastikan rumah anda kemas dan teratur..otak pun tak susah fikir mana aku simpan barang ni hah?? aku pun tgh berusaha ke arah itu supaya nak pindah nanti aku tak perlu bawa banyak barang and garage sale.


Antara kerjaya profesional dan suri rumah yang profesional..

Aku baru kerja 3 tahun setengah.. tapi dah mula rasa cam nak jadi suri rumah je.. alangkah seronoknye klau tak ada banyak comitment kat luar ( hanya berfantasi) ..terutamanya keawangan.. mesti aku dah jadi ibu n isteri kat umah je skang .. tapi..itu klau aku tak de hutang PTPTN..and banklah..

Tapi reality kehidupan bukan begitukan..kan ..

  • Aku dah biasa bekerja n memegang duit sendiri dari umur 18 tahun.. klau tak keje tak adalah duit untuk aku beli barang yang aku suka..banyak kesenangan yang aku lalui sekarang kene cut... Klau gaji laki aku RM 5 k and above...and dia bagi aku half okaylah..hehehe..bleh tak yang?

  • Penat aku bercite2 dari umur 15 tahun.berusaha nak jadi QS..belajar bagai nak rak..tak tido malam nak presentation..walaupun presentation tak power mana pun..bila...dah dapat nak lepaskan gitu aje..impian aku at least biarlah 10 tahun experience and registered jadi certified QS. Ya Allah tolonglah mudahkan hidup aku..

  • Aku tau family aku akan pertikaikan keputusan berhenti keje dalam keadaan tak sepatutunye.. ( bila time sepatutnye?? aku pun tak tau..lepas habis bayar ptptn kot..nanti aku tak bleh pegi oversea plak)
  • Ada baik juga aku berkerja.. hidup zaman sekarang tak sama cam dulu.. semuanya memerlukan duit.. kesusahan dan kesenangan untuk meningkatkan kualiti hidup memrlukan duit.. lebih2 lagi duduk di bandar dan jauh dari keluarga. At least aku menyumbang pada ekonomi keluarga dan dapat membantu dan membalas budi ibu n ayah aku..

  • Sebagai ajk BAKAT ( BADAN KEBAJIKAN KELUARGA ANGKATAN TENTERA), bila aku bekerja aku tak perlulah terlampau comitment pada bakat.. betul tak?? work first..bakat 2nd..

  • Klau aku tak kerja ..ainur mungkin tak dapat mainan fisher price kan..cian anak ibu..tak tak pe..ibu kerja supaya ainur dapat yang terbaik..

Sebenarnye ,ada banyak sabab untuk ibu2 sekarang bekerja.. tak kiralah di rumah atau di pejabat.. yang pasti untuk meningkatkan ekonomi keluarga..itulah sebab utama.

Walau bagaimanapun aku tetap respect sesiapa yang boleh jadi suri rumah sepenuh masa walaupun dalam serba kekurangan..Sebab ia adalah kerja yang MULIA.. MUngkin suatu hari nanti aku akan berjaya menjadi surirumah sepenuh masa juga kot..BILALAH MASANYE?? 10 tahun..atau 20 tahun lagi?? Sayang kita pencen sama2lah..bleh sama2 jadi orang rumah..taklah sunyi sangat..( sambil berdoa..amin)

Sunday, January 3, 2010

huhuhu.. bukan rezeki..



itsy bitsy bouncer


Begini citernye.. ari ni .. aku rasa semua orang tau .. satu malaysia last day sale.. aku pun pegilah jenguk2 toyr'us.. mom's care n jusco.. nak beli set feeding n milna untuk ainur.. sambil2 tu check harga bouncer sekali..ermm tak cukup murah... tgk kat little whiz pun tak murah juga.. so pukul 10 pm tadi aku buka mybbstore.com.. n see what..?? itsy bitsy bouncer just RM 180 from RM 299.!!! tgh aku asyik menengok..litttle ainur pun sibuk nak tido.. minta aku dodoikan sambil menyusulahkan.. apalagi aku pun baring sama.. sedar2 dah 11.30pm.. setengah jam aje aku ada untuk order.. bila dah sign up.. banyak plak aku kene buat.. kene tunggu 24 hr untuk comfirmation.. so sad.. tak sempat.. pukul 12.01 a.m dah tak sale.. cam na ni?? nampaknye ainur tak dapatlah bouncer itsy bitsy tu... huhu.. Sorry ainur.. nanti ibu cari lain ye..