Ainur Maryam

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Saturday, January 16, 2010

KURANG PRODUCTIVE


Kesian anak ibu kene catu minum susu... tak tahu nape skang ni ibu kurang productive .. macam mana nak burst my breast milk ni?? dulu skali perah boleh dapat paling kurangg 7oz.. kadang2 10 oz..skang ni 4 oz je ..kadang2 2oz.. sian ainur. ainur makin besar.. minum pun dah banyak.. tak tahulah pengasuh aku nak cakap apa dalam hati.. agaknye "tulah , klau pakai susu tin kan senang." memanglah senang..tapi kesihatan anak aku tak ada kompromi.. laki aku cakap.. tak adil untuk ainur.. so setakat ni aku berjaya menyusukan ainur sepenuhnye.. atleast sampai 6 bulan.. hopefully setahun lebih...pastu aku nak anak lagi..hehe..


Nasib baik aku ada bos yang berpengalaman menjaga 8 orang anak.. dia bagitau kat aku wife dia makan pil homopaty yang boleh memperbanyakan susu..and it is really work to her..susu banyak sampai dia stop makan.. so akupun dengan muka tak malu minta tlg bos aku belikan... manalah tahu berkesan.. hehe..tak sabar nak tunggu minggu depan.. Ainur...Anak ibu tak payah minum susu sikit2 lagi kat nursery. Minta minta aku bleh buat stok yang banyak balik..

Thursday, January 14, 2010

Jealous?? ummhh..


Aku baru je ber facebook. Tgk2 profile kekawan seangkatan di sekolah SMART and UIA. Rupanya ramai kekawan aku skang ni berada dalam keaadan yang best dari segi karier and kehidupan dia orang.. ada yang dah habis master, kerja ngan company besar and ternama, berjaya mengumpul bebarang yang agak "wow" (kata orang yang melihat- it's sound a little bit materialistik), pakai kete yang perlu bayar RM beribu sebulan, kerja kat luar negara and dapat melancong oversea dengan gembira nya.. banyak betul duit dia orang ni kan n paling penting.. murah betul rezeki depa.
Aku ? aku jealous gak tgk kejayaan some of them.. but tetap bersyukur ngan apa yang dah ada dalam hidup aku.Jealous in positive way.Mari muhasabah apa yang ada kat aku.


My life ;

  • I'm staying in oversea gak.. Pulau pinang.. jauh dari family ku.. huhu..aku rindu life yang dkat ngan family n kekawan tersayang.. nasib baik umah Family in law dekat. Seriusly duduk penang aku tak ada BFF kat sini.. Nasib baik kak eita ada and banyak membantu. Jadi ahli BAKAT

  • Keje tempat yang agak terkenal dari segi nama.. but kurang cabaran kat sini .. gaji..okay okay je.. nak buat harta banyak not yet lagilah..

  • Ada degree uia but Teringin sambung buat master.. masih tak berjaya cause orang dah masuk meminang...so kene postponed dulu cite2 tu. Hopefully i can be a registered QS one day , having a master and become a lecturer in one of IPT in MAS ( dari segi karier profesional akulah). Dari segi minat, aku nak buka kedai yang jual barang2 comel...apa yek..( pikir-pikirkan).
my QS classmate.

Mempunyai seorang suami yang penyayang dan baik hati, anak yang sihat dan comel adalah anugerah yang terbaik dari Allah untukku.

    me , my husband and our beloved little princess.


  • Tempat berteduh yang sangat luas cam condo tak kedekut area..and free plak tu..hehe..( memanglah.laki hang pegawai tentera..),rawatan kesihatan yang free n rawatan gigi pun free ( paling penting)

  • Hidup yang selalu ada dinner askar..( tak free ye.,kene bayar)
  • Kami drive Kereta..iswara je..( paling penting tak de hutang..laki aku punya..aku punya??ish tak tau bila..perlu atau tak?)
  • Rumah..aku tak dpat beli lagi harta ni.. biasalah..swasta susah sikit..kene ada 10%. Takpelah tumpang suami aku jelah. Rumah teres kecil tepi sawah ( cam tajuk buku cite aku plak waktu kecik2 dulu)
  • Aku tak de maid.. tak perlu kot...nanti aku gemuk plak.

  • Umah aku dikelilingi kebun buah dalam kem.. boleh makan buah free..(yahoo!!)

  • Belum berkemampuan bercuti ke luar negara.. bilalah bleh.. dahlah aku ni agak gayat .. takut naik kapal terbang..(what a pity)

  • Penang tak de ikea.. i miss ikea so much..

    So there is nothing to be jealous..boleh tahan gak bestnye hidup akuni .. just try to get the best in your life to suit your comfortibility.. yes..!! that's right.





Sunday, January 10, 2010

OPRAH, PETER WALSH AND CLUTTER


aku suka sangat tgk oprah..terutama citer pasal hiasan rumah and keawangan .. masalah orang lain tu.. tak delah aku nak tgk sgt kecuali kes kes yang gempak je.. Paling aku suka klau time bab bab kemas rumah ni.. dia akan panggil peter walsh kemas rumah orang then, he will give u a lot of tips yang sangat berguna.. salah satu tip yang paling aku suka and practice ialah..


  • Klau bawa masuk satu barang ..mesti keluarka satu barang.. tapi klau umah korang tak de barang yang tak pakai bleh di buang.. tak perlulah nak buang tv atau sofa kat umah untuk ganti berus gigi yang baru beli tu.. So umah korang akan sentiasa berada dalam keadaan seimbang. Buanglah sarung berus gigi tu aje..supaya tak semak dalam bilik air..

Kat sini aku hanya nak share ayat peter walsh yang aku rasa penting supaya kita faham apa itu semak samun di rumah..



Clutter is an obstacle. its impede your ability to find thing,


used things,appreciate things, and to leverage the space and material


you have to build a fruitful and rewarding life.


.. -Peter Walsh


Pendek kata klau nak naikkan taraf hidup yang lebih teratur dan quality..pastikan rumah anda kemas dan teratur..otak pun tak susah fikir mana aku simpan barang ni hah?? aku pun tgh berusaha ke arah itu supaya nak pindah nanti aku tak perlu bawa banyak barang and garage sale.


Antara kerjaya profesional dan suri rumah yang profesional..

Aku baru kerja 3 tahun setengah.. tapi dah mula rasa cam nak jadi suri rumah je.. alangkah seronoknye klau tak ada banyak comitment kat luar ( hanya berfantasi) ..terutamanya keawangan.. mesti aku dah jadi ibu n isteri kat umah je skang .. tapi..itu klau aku tak de hutang PTPTN..and banklah..

Tapi reality kehidupan bukan begitukan..kan ..

  • Aku dah biasa bekerja n memegang duit sendiri dari umur 18 tahun.. klau tak keje tak adalah duit untuk aku beli barang yang aku suka..banyak kesenangan yang aku lalui sekarang kene cut... Klau gaji laki aku RM 5 k and above...and dia bagi aku half okaylah..hehehe..bleh tak yang?

  • Penat aku bercite2 dari umur 15 tahun.berusaha nak jadi QS..belajar bagai nak rak..tak tido malam nak presentation..walaupun presentation tak power mana pun..bila...dah dapat nak lepaskan gitu aje..impian aku at least biarlah 10 tahun experience and registered jadi certified QS. Ya Allah tolonglah mudahkan hidup aku..

  • Aku tau family aku akan pertikaikan keputusan berhenti keje dalam keadaan tak sepatutunye.. ( bila time sepatutnye?? aku pun tak tau..lepas habis bayar ptptn kot..nanti aku tak bleh pegi oversea plak)
  • Ada baik juga aku berkerja.. hidup zaman sekarang tak sama cam dulu.. semuanya memerlukan duit.. kesusahan dan kesenangan untuk meningkatkan kualiti hidup memrlukan duit.. lebih2 lagi duduk di bandar dan jauh dari keluarga. At least aku menyumbang pada ekonomi keluarga dan dapat membantu dan membalas budi ibu n ayah aku..

  • Sebagai ajk BAKAT ( BADAN KEBAJIKAN KELUARGA ANGKATAN TENTERA), bila aku bekerja aku tak perlulah terlampau comitment pada bakat.. betul tak?? work first..bakat 2nd..

  • Klau aku tak kerja ..ainur mungkin tak dapat mainan fisher price kan..cian anak ibu..tak tak pe..ibu kerja supaya ainur dapat yang terbaik..

Sebenarnye ,ada banyak sabab untuk ibu2 sekarang bekerja.. tak kiralah di rumah atau di pejabat.. yang pasti untuk meningkatkan ekonomi keluarga..itulah sebab utama.

Walau bagaimanapun aku tetap respect sesiapa yang boleh jadi suri rumah sepenuh masa walaupun dalam serba kekurangan..Sebab ia adalah kerja yang MULIA.. MUngkin suatu hari nanti aku akan berjaya menjadi surirumah sepenuh masa juga kot..BILALAH MASANYE?? 10 tahun..atau 20 tahun lagi?? Sayang kita pencen sama2lah..bleh sama2 jadi orang rumah..taklah sunyi sangat..( sambil berdoa..amin)

Sunday, January 3, 2010

huhuhu.. bukan rezeki..



itsy bitsy bouncer


Begini citernye.. ari ni .. aku rasa semua orang tau .. satu malaysia last day sale.. aku pun pegilah jenguk2 toyr'us.. mom's care n jusco.. nak beli set feeding n milna untuk ainur.. sambil2 tu check harga bouncer sekali..ermm tak cukup murah... tgk kat little whiz pun tak murah juga.. so pukul 10 pm tadi aku buka mybbstore.com.. n see what..?? itsy bitsy bouncer just RM 180 from RM 299.!!! tgh aku asyik menengok..litttle ainur pun sibuk nak tido.. minta aku dodoikan sambil menyusulahkan.. apalagi aku pun baring sama.. sedar2 dah 11.30pm.. setengah jam aje aku ada untuk order.. bila dah sign up.. banyak plak aku kene buat.. kene tunggu 24 hr untuk comfirmation.. so sad.. tak sempat.. pukul 12.01 a.m dah tak sale.. cam na ni?? nampaknye ainur tak dapatlah bouncer itsy bitsy tu... huhu.. Sorry ainur.. nanti ibu cari lain ye..