Ainur Maryam

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Wednesday, August 11, 2010

SALAM RAMADHAN

Alhamdullilah bersua lagi kita ya ramadhan, aku harap ramadhan kali ini aku dapat berpuasa penuh walaupun morning sicknes datang menyerang di waktu ofis.. Puasa tahun lepas pun aku tak abis bayar..m dapat bayar separuh je.. tapi aku dapat tau klau kita tak berpuasa kerana bersalin, mengandung dan menyusukan anak sepenuhnya kita boleh bayar fidyah atau ganti puasa. Pilih salah satu tak perlu buat dua dua. Aku pun tak pasti betul atau tak, cuma merujuk laman " tanyalah ustaz di majalah PaMa. Masalah aku ialah aku tak puasa tahun lepas sebab bersalin, then aku fully breastfeed for 7 month and continue without exclusive till today , pastu aku mengandung.. alih2 aku dapat ganti 11 ari je.. lagi sebelas tak sempat.

Tapi suasana puasa di bulan ramadhan agak berbeza suasana dari masa waktu lain, time ni cuaca kat sini redup aje.. sakit kepala pun datang ala ala je. so harap harap dapat puasa penuh.

Owh ye lagi satu, walaupun aku mengandung, aku nekad untuk tanderm nursing selagi susu ini ada, walaupun aku dapat tentangan dari beberapa orang yang kurang mengerti kebaikan tanderm nursing ni, aku akan teruskan juga usaha aku.. aku hanya memberi ainur susu tin bila dia merengek tak cukup or susu kering sekejap..aku tau, bila dah masuk semesta ke2 susu akanberkurangan, tapi tak pe cause dia akan kembali banyak bila masuk 3rd sem.Jadi aku harap usaha aku ini akan dapat memberi yang terbaik kepada ainur.. Nak tahu apa kebaikan menyusu ketika mengandung; klau aku tgh pening and mual, then ainur menyusu, rasa pening and mual tu akan hilang.. ajaib kan?

AKHIR SEKALI, SELAMAT BERPUASA UNTUK SEMUA!!

Thursday, August 5, 2010

3 month pregnant

Mengandung kali ini keadaan tak seperti mengandungkan ainur.. aku tak kerap muntah tapi tekak sentiasa mual dan sakit kepala.. puasa tahun lepas pun aku tak sempat nak ganti..nampaknya aku kene bayar fidyah n ganti dua kali gandalah tahun depan.. nak buat cam na? Berat badan turun naik.. tapi tak turun banyak..naik je lebih.

Aku pun skang dah start menghobbykan diri dengan window hopping barang baby di alam maya ni.. macam tak cukup2 barang ainur dulu.. memang pun .. aku nak sangat beli bouncer or baby rocker.. tak kira.. baby yang baru ni kene ada satu juga.. aku pun dah mula mengusha2 en suami ( pinjam perkataan jet) untuk beli yang fisher price je..hehehe.. harap dia tak terkejut bila nak kuar duit nanti.. benda benda lain2.. aku tgh merancang lagi.. end of 7 month pregnant .,the list will be ready to be pick and pay..

Mulai bulan ini aku nak ajar ainur panggil dirinya kakak.. ialah orang dah nak dapat adikkan. ainur setakat ni nampak ok je.. setiap kali aku panggil dia menyahut..tak pernahlah pula dia buat dono.. kecuali mengamuk nak tidur. Kakak sekarang kuat makan... she love to eat keropok ikan and biskut baby bite.. makanan lain: aiskrim..hehe, nasi berlauk dan biscut tiger.. moga anak ibuni cepat membesar..Owh.. this month she will be 1 year.. what should i give to her? Baju raya...hmm kek and mainan.. cukuplah tu..kete ayah dah belikan??

oklah.. Ibu sayang ayah and ainur...luv u..mmmuah!!