Ainur Maryam

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Sunday, February 20, 2011

2 weeks to go..

It's only two weeks to go.. it might be less or more than that.. cause 5 march is my due date.. Usually, in this condition, people will have a good rest in their offie or home.. but i have to work more than before.. It is due to upcoming new project which have a tight schedule. I had to prepared an estimate for a project which is nearly hundreds million in 3 weeks.. Do you know how big is it?? An IPT main campus area with fully furnished facilities. Hopefully KL office can send me 1-2 KL staff to handle this project..

What i should do right now are;

  • HAve a good rest
  • List down every single thing what i and baby need before and after birth.
  • Packaging all my office stuff before posting
  • Looking for my baby wish list.. i'm waiting for my FP bouncer, bengkung moden, and 20 more cloth diapers for adik and kakak.
  • Surfing and reading.
  • Delegate all my office documents, task and info to othe peoples.
  • Preparing my confinements area.
  • watching home and health channel..
  • Reading Al quran as i wish to finish it..
But i can't fullfill the above list yet.. what a pity. Work have to come first.. ;)

Sunday, February 13, 2011

37 minggu.

Siapa tak berdebar debar bila kandungan dah masuk 37 minggu.. bila bila masa aje aku boleh bersalin.. tak mengira waktu dan tempat.. klau time ainur dulu aku bersalin hari ahad.. sakit pun di rumah bersama suami. so tak delah panik sangat.. klau tetiba aku sakit kat office.. mahu tak panik.. mungkin terpaksa drive sendiri ke kem ambik nazli atau ke hospital..hehe.. janganlah jadi cam tu.

Pagi ni aku buat antenatal check up seperti biasa ( seminggu sekali ).. apa yang paling aku suka..ialah berat badan aku naik 200 gm aje... still dalam 74 kg.. macam tak percaya je.. Aku dah makan pil shaklee dekat 2 minggu dan boleh dikatakan selera makan aku cukup bertambah sebab kesihatan aku makin baik.. so aku budget berat aku naik at least lagi 1 kg .. tapi pil ni buat berat badan aku maintain plak.. mungkinn ini adalah berat badan yang paling ideal untuk aku.. lepas bersalin ni.. nak try ambik lechitin skalilah..klau ia tak effek apa apa kat ibu yang tgh berpantang dan nursing ni.

Esok cuti maulidur rasul.. bolehlah aku menumpukan kerja kerja kraftangan yang perlu aku siapkan sebelum majlis maulidur rasul di rumah bakat pada jumaat ni. Tugas aku ..menyediakan 21 bakul hiasan buanga rampai untuk V.I.P .. sekarang ni aku baru 40% siap. Itupun bahagian reben dan bunga aje.. bunga rampai esok baru aku nak racik. lepas settle semua ni.. aku akan serahkan secepat mungkin kat kak fida.. aku nak rehat dan menumpukan persiapan baju baby yang tak sempat aku basuh sehingga hari ni.

Betullah orang kata.. bila dah sarat.. 24 jam pun rasa tak cukup. pergerakan kita yang tak setangkas orang kurus , buat kita rasa lembab je sepanjang hari. bukan malas tapi tak larat.

Sunday, February 6, 2011

Hari ni aku menjalani antenatal check up untuk minggu ke 36.. maknanya kandungan aku dah 9 bulan.. anything can happen at this moments.. tapi banyak perkara tak s4ettle lagi kat ofis ni.. aku pun tak tau sempat atau tak untuk siapkan v.o 2 yang kontraktor submit.. bukan sikit.. banyak snagat.. macam tak putus putus.... tapi bila nak start buat .. aku jadi blur..

Surat posting pun belum dapat.. aku tak tau bila suami aku akan dapat arahan tu.. aku tak sabar nak tahu tarikh sebenar posting.. lagi cepat aku tau.. lagi bagus.. lagi bersemangat aku kemas barang barang kat rumah.. skang ni.. asyik layan sakit sakit badan aje.. balik kerja.. buat kerja rumah.. then layan ainur.. baring.. sampai masuk waktu tido.. routine yang sama aje..

Setakat ni. kesihatan aku dah bertambah baik dari 2 minggu lepas.. aku dah malas nak ambik ubat klinik.. cause ubat klinik buat aku rasa nak termuntah aje. demam, selsema dan batuk tak juga kurang.. lebih haru lagi, kami sekeluarga mengalami masalah yang sama.. mula mula ainur demam, selsema.. then suami aku .. pastu berjangkit kat aku,... nak tak nak.. aku terpaksa juga beli tranfer factor dan vit vit shaklee.. sekarang ni baru nampak perubahan yang positif.. ainur aku hanya bagi makan TF .. alhamdullilah.. 2-3 hari je.. aku tgk batuk selsema dia dah kebah.. nazli ambik TF dan vit shaklee (vit c, vitalea dan b complex aje), nampaklah dia bertenaga sikit dari sebelum ni.. aku ambik TF dan set mengandung and bersalin shaklee.. baru seminggu mkan.. aku rasa kurang penat, badan lebih bertenaga, dan selsema batuk pun berkurang. SEmuanya positif.. rasa berbaloi baloi jugalah beli ubat ubat ni..walaupun berhabis dkat RM 450.00. Alhamdullilah.. dengan nikmat kesihatan yang Allah kurnikan pada kami.